Kawiarenki i lodziarnie we franczyzie

Chcemy otwierać małe kawiarenki o powierzchni do 40 m2, w których będzie można napić się aromatycznej kawy oraz zjeść pysze desery lodowe. Koszt w pełni wyposażonej kawiarenki to 59 tys. zł netto.
Łukasz Przygoda, właściciel sieci Lody Przygoda & Lavazza
Wtorek
11.10.2016
Oprócz przyczep z lodami zamierzamy otwierać też małe kawiarnie – mówi Łukasz Przygoda, właściciel sieci Lody Przygoda & Lavazza.
 

Sezon lodowy za nami. Jak go pan ocenia?
Zakończyliśmy sezon z 60 punktami franczyzowymi. Mogliśmy otworzyć ich znacznie więcej, jednak postawiliśmy na atrakcyjność lokalizacji. Nie zależy nam na ilości a na jakości i dobrej a przede wszystkim długotrwałej współpracy.

Jakie macie plany na kolejny sezon?
Stawiamy na rozwój małych lokali do 40 m2. Będą to małe kawiarnie, gdzie będzie można napić się aromatycznej kawy oraz zjeść pysze desery lodowe. Sami będziemy wyposażać te lokale w maszyny do lodów, ekspres do kawy, gofrownicę oraz meble. Koszt w pełni wyposażonej kawiarenki to 59 tys. zł netto. Kawiarenkę można mieć już za 17 tys. zł. Na pozostałą część inwestycji pomożemy naszym franczyzobiorcom uzyskać atrakcyjny kredyt bankowy. Poza tym nie zamierzamy zwalniać tępa, jeśli chodzi o rozwój sieci przyczep gastronomicznych. W pełni wyposażoną można już kupić za 58 tys. zł netto. Osoby które podpiszą z nami umowę do końca tego roku otrzymają gratis 10 kg mieszanki lodowej oraz tablet do szybkiej komunikacji z hurtownią. Branża lodziarska rozwija się coraz szybciej. Ze względu na ocieplenie klimatu nasze lato jest coraz gorętsze, a za tym idzie większe spożycie lodów. Naszym franczyzobiorcom zapewniamy wyłączność terytorialną. Dlatego osoby zainteresowane współpracą z naszą firmą powinny już dzisiaj pomyśleć o zawarciu z nami umowy, aby w sezonie cieszyć się zyskami.

Ile trzeba czekać na zwrot z inwestycji w przyczepę gastronomiczną?
Zainwestowane pieniądze franczyzobiorca zazwyczaj odzyskuje już po trzech miesiącach. Sprzedaż lodów to biznes sezonowy, ale jeśli trafi się w dobrą lokalizację, to przez kilka miesięcy można zarobić tyle, że zimą można już tylko odpoczywać.

Rozmawiała Anna Smolińska


POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022