Przepis na bar z chińszczyzną

China Box to lokale z chińskim jedzeniem, głównie serwowanym na wynos i w dostawie. Jest ich obecnie 20, z czego tylko trzy własne, a reszta franczyzowych. Znakiem rozpoznawczym sieci jest ekspresowa obsługa – klient ma być obsłużony w ciągu kilku minut. Jest to możliwe dlatego, że przygotowywanie menu opiera się na półproduktach, które w lokalu są tylko podgrzewane.
Na otwarcie punktu China Box potrzebny jest lokal o powierzchni minimum 40 m2.
– Rekomendujemy franczyzobiorcom, aby szukali lokali już przystosowanych do potrzeb gastronomii. W przeciwnym przypadku trzeba będzie zrobić remont, a to zupełnie nieopłacalna inwestycja – nie ukrywa Jacek Haski-Kędziorek, właściciel marki China Box & Qulinaria.
Według franczyzodawcy wydatki na sprzęt niezbędny do przygotowywania dań pochłoną 5 tys. zł. Potrzebne są patelnie gastronomiczne, podgrzewacz do makaronów, butla gazowa, wyciąg, oczywiście garnki. Kolejne 5 tys. trzeba przeznaczyć na obrandowaniu lokalu, przygotowaniu ulotek promocyjnych.
– Ale zdarzył nam się lokal, który udało się otworzyć za 1,8 tys. zł – twierdzi Jacek Haski- Kędziorek.
Nie ma opłaty wstępnej za przystąpienie do sieci. Miesięczną opłatę franczyzową (500 zł) biorca zaczyna płacić od momentu, gdy jego lokal osiągnie 6 tys. zł netto dochodu.
- Jesteśmy w stanie to zweryfikować – zapewnia Jacek Haski-Kędziorek. - Od miesięcznych przychodów odejmujemy koszty prowadzenia biznesu, czyli czynszu, pracowników, zakupów itd. Zwykle zysk na poziomie 6 tys. lokal osiąga w pierwszym lub drugim miesiącu działalności. Generalnie, jeżeli nie zacznie na siebie zarabiać w ciągu pierwszych dwóch tygodni, franczyzobiorca może rozwiązać z nami umowę bez żadnych konsekwencji. Odkupimy od niego sprzęt.
Kolejne otwarcia China Box ma zaplanowane po wakacjach. W tej chwili firma buduje też własny portal telejedzenie.pl, który będzie działał na podobnej zasadzie jak np. pizzaportal.pl lub pyszne.pl. Oprócz lokali China Box będą na nim dostępne też restauracje m.in. z kuchnią polską, kebabem, pizzerie.
ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

O tym, dlaczego Xtreme Fitness Gyms stawia na wolnostojące kluby, opowiada Filip Puchalski, Commercial Director marki.
Zabezpieczenie antykorozyjne pojazdów to praca, przy której trzeba się napocić, ale nagrodą są wysokie marże. Jak wejść w ten biznes?
Iwona Korneluk 15 lat temu otworzyła swój pierwszy sklep pod szyldem Moodo. Jak jej się współpracuje z marką?
Przejście z pracy na etacie do prowadzenia własnej działalności to decyzja wymagająca odwagi. Kasper Serafiński, właściciel sklepu Powered by Kramp, długo zastanawiał się, czy jest gotowy.
Homla chce powiększyć swoją sieć. Szuka franczyzobiorców zainteresowanych otwarciem sklepu marki w miastach powyżej 30 tys. mieszkańców.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali