Pora na lody
Łukasz Przygoda, właściciel marki Lody Przygoda & Lavazza
Sezon na lody już za pasem.
Tak, rusza od początku maja. Jeśli ktoś chce zacząć zarabiać na sprzedaży lodów i zostać franczyzobiorcą marki Lody Przygoda & Lavazza, a przy tym nie stracić nic z sezonu, to powinien zgłosić się do nas najpóźniej do połowy kwietnia. Dla tych, którzy podpiszą z nami umowy w tym terminie mamy promocję – przez cały sezon będą zwolnieni z opłaty franczyzowej, która wynosi 500 zł miesięcznie. Oczywiście później także przyjmujemy zgłoszenia franczyzobiorców, ale należy liczyć się z tym, że na uruchomienie działalności potrzeba dwóch tygodni. Choć to i tak bardzo krótki czas. Przyczepy służące do sprzedaży lodów mamy gotowe, dowozimy je we wskazane przez partnera miejsce. Mamy również propozycje lokalizacji. Zawarliśmy porozumienie z sieciami marketów Makro oraz Polomarket. Nasi franczyzobiorcy mogą ustawiać swoje przyczepy przy tych sklepach. Średni miesięczny czynsz będzie wynosił 1,5 tys. zł.
To lepsza lokalizacja dla przyczepy z lodami niż np. miejscowości turystyczne?
W miejscowościach turystycznych zwykle jest już bardzo duże nasycenie taką ofertą. Poza tym czynsze za najem powierzchni są o wiele wyższe.
Jak wyposażone są przyczepy Lodów Przygoda?
Przyczepę można kupić z różnym wyposażeniem. Od tego, jakie maszyny wybierze franczyzobiorca, zależy wysokość inwestycji. Najtańsza jest wersja wyłącznie z maszyną do robienia lodów włoskich – 52 tys. zł. Przyczepa z maszyną do świderków to koszt 57 tys. zł, natomiast jeśli chcemy mieć obie maszyny, trzeba liczyć się z wydatkiem 71 tys. zł. Najpopularniejsza jest obecnie wersja najtańsza. Wszystkie przyczepy są klimatyzowane. Każda ma zabudowę meblową w postaci półek, blatów i szafek, kącik sanitarny, oświetlenie halogenowe, lady, lodówkę. Franczyzobiorca otrzymuje od nas pełny komplet dokumentów dla sanepidu. Od tego sezonu we wszystkich naszych przyczepach będą także ekspresy do kawy firmy Lavazza, z którą zawiązaliśmy spółkę. Ten sprzęt franczyzobiorcy dostają od nas w gratisie. Także za darmo dodajemy tysiąc wafli oraz 10 kg mieszanki do lodów. Na pierwsze zatowarowanie franczyzobiorca powinien przeznaczyć około 2 tys. zł. Później nie ma żadnych limitów zamówień, są one realizowane w miarę potrzeb.
Czy inwestycja może zwrócić się po jednym sezonie, który trwa przecież tylko do końca września?
Oczywiście. Według naszych szacunków dzienny obrót powinien wynosić około 800 zł (łącznie z kawą), by inwestycja zwróciła się już w pierwszym sezonie. Mamy bardzo dużo przypadków, gdy ten zwrot następował już po trzech miesiącach działalności. Nie ma co ukrywać natomiast, że przy prowadzeniu jednego punktu trudno osiągnąć zyski, które pozwoliłyby też zarobić na resztę miesięcy w roku. Ale już przy 2-3 punktach jest to jak najbardziej możliwe.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Pizza z Wielkiej Brytanii wchodzi do Polski
/05.12.2025
The Real Pizza Company działa już w Wielkiej Brytanii i Indiach, a teraz chce wejść na polski rynek.
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Biznes na szkle, nie na plastiku
/14.12.2025
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski, dyrektor ds. rozwoju sieci Unikat.
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
Według Alior Banku przedsiębiorczość to najważniejsza cecha franczyzobiorcy bankowego.
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali