Licencja na zarabianie
Działająca od 2010 roku sieć restauracji z kuchnią kurdyjską liczy w tej chwili 17 własnych lokali.
– Kolejne otwarcia moglibyśmy oczywiście finansować z własnych zysków. Jednak od dawna mamy wiele pytań o możliwość nawiązania współpracy we franczyzie – mówi Piotr Pęszyński, dyrektor ds. rozwoju franczyzy Kebab King. – Stąd decyzja o udostępnieniu licencji franczyzobiorcom. Owszem, na rynku jest wiele lokali serwujących kebab. Nasze restauracje wyróżniają się jednak przede wszystkim wysoką jakością dań (bo serwujemy nie tylko kebab). Zapewniamy świeże mięso, sami tworzymy mieszanki przypraw, mamy własną piekarnię i cukiernię, przygotowującą np. baklawy.
Do tej pory lokale Kebab King powstawały głównie w Warszawie i najbliższej okolicy. Teraz licencjodawca poszukuje partnerów w całym kraju.
– Mamy opracowane trzy formaty, przystosowane do konkretnych lokalizacji – tłumaczy Piotr Pęszyński. – Pierwszy to lokal w food courcie centrum handlowego. Drugi to lokal osiedlowy, z większą powierzchnią dla gości, miejscem na spotkania towarzyskie w większych grupach i rozbudowaną obsługą w dostawie. Trzeci format to lokal w centrum miasta, mniejszy niż w przypadku formatu osiedlowego.
(Więcej o wymogach dla lokali Kebab King przeczytasz w artykule W bliskowschodnim klimacie na portalu Lokalnabiznes.pl)
Potencjalny franczyzodawca powinien przygotować na inwestycję kwotę od 200 do 500 tys. zł. W tym zawiera się remont, przystosowanie i wyposażenie lokalu, ewentualna kaucja zabezpieczająca. Wstępna opłata licencyjna wynosi 90 tys. zł. W zamian franczyzobiorca dostaje m.in. wsparcie przy poszukiwaniu lokalizacji, analizę rentowności danego lokalu, pomoc przy otwarciu restauracji oraz szeroki pakiet szkoleń. Będą one trwać około dwóch tygodni. Szczególny nacisk zostanie położony na szkolenia gastronomiczne, które obejmą każdy etap przygotowania potraw. Oprócz tego franczyzobiorcy przejdą też szkolenia menedżerskie, z zarządzania i doboru personelu.
– Mamy także własne call center i system zamówień on-line oraz przeznaczoną do tego własną aplikację mobilną – dodaje Piotr Pęszyński. – Oczywiście franczyzobiorcy także uzyskają dostęp do tych narzędzi.
Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 6 proc. od obrotu, do tego jeszcze 1,5 proc. na fundusz marketingowy. Szacowany przez licencjodawcę okres zwrotu z inwestycji wynosi od 1,5 do 3 lat.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Pizzeria w mniejszym mieście
/08.10.2025
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Stawiam na Mrówkę
/28.10.2025
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki to miejsce, gdzie pomysły na własny biznes nabierają realnych kształtów. Śledź naszą relację i przekonaj się, dlaczego warto być tam osobiście!
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali