Pizza z przyczepy
Pizza to najpopularniejsze wśród Polaków danie – oczywiście zaraz po kuchni polskiej. 54 proc. z nas, jeżeli chce zjeść na mieście, wybiera właśnie pizzę. Ale pizza ma też to do siebie, że jest idealnym daniem na wynos czy na dowóz. Przede wszystkim dlatego, że łatwo ją podgrzać i nie traci przez to zbyt mocno walorów smakowych. To właśnie wykorzystują pizzerie, nastawione na realizację zamówień wyłącznie w dostawie.
Pizza Bus na Słowacji ma 22 punkty franczyzowe, w Polsce dwa franczyzowe i jeden własny.
– W 2016 roku planujemy 12 otwarć mobilnych punktów – zapowiada Łukasz Przygoda, wprowadzający markę Pizza Bus do Polski. – Szukamy partnerów na terenie całej Polski. Mile widziane są osoby z mniejszych miejscowości, a nawet wiosek, gdzie praktycznie nie ma konkurencji lub jest znikoma.
Skuter na przystawkę
Mobilna pizzeria to przyczepa wielkości 4 m2, w pełni wyposażona i gotowa do pracy. Wystarczy samochód osobowy oraz prawo jazdy kategorii B, by ją transportować. W przypadku tego rodzaju działalności lokalizacja nie jest priorytetem bo punkt realizuje zamówienia wyłącznie w dostawie na dowóz.
– Docelowo chcemy jednak, aby przyczepa stała w konkretnym mieście i skupiła się na okolicznych mieszkańcach – podkreśla Łukasz Przygoda.
Franczyzobiorca może sam znaleźć lokalizację, ale licencjodawca dysponuje też propozycjami miejsc przy galeriach handlowych. W pełni wyposażona przyczepa kosztuje 39 tys. zł netto, partner wraz z nią otrzymuje pełną dokumentację, potrzebną dla Sanepidu. Do tego trzeba doliczyć zatowarowanie za 2 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 600 zł.
Franczyzobiorca w pakiecie startowym otrzymuje za symboliczną złotówkę skuter do rozwozu pizzy. Franczyzodawca zapewnia też m.in. niezbędne szkolenia, 20 tys. ulotek reklamowych, marketing w internecie i na portalach społecznościowych, dostęp do serwisu zamówień on-line.
– Pizza Bus to biznes całoroczny – twierdzi Łukasz Przygoda. – Średnio w tygodniu sprzedaje się od 30 do 60 pizz, a w weekendy dochodzi nawet do 100. Biznes jest wysokorentowny, inwestycja zwraca się po około czterech miesiącach.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z kuchnią gruzińską
/04.12.2025
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Handel pod presją kosztów
/10.12.2025
Sieć Chorten przekroczyła już 3000 sklepów partnerskich, a tempo dołączania nowych punktów wciąż rośnie. Co o tym decyduje?
Mariusz Mietelski po latach pracy w gastronomii zdecydował się wejść we współpracę z siecią Żabka. Jak ocenia z perspektywy czasu swoją decyzję?
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Karolina Chmiel w trzy miesiące otworzyła pięć placówek VeloBanku. Co ją skusiło w tej franczyzie?
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali