Przepis na kebab
Pierwsza restauracja "Gigant" powstała w 2008 roku. Dziś działają trzy lokale – w Ełku, na promenadzie nad jeziorem, w galerii handlowej w Suwałkach oraz na starym rynku w Łomży. Serwują kebaby, burgery, sałatki.
– Na lokalnym rynku mamy mocną pozycję. Jesteśmy rozpoznawalni i lubiani przez klientów – mówi Karol Łaguna, współwłaściciel restauracji Gigant. – Klienci wielokrotnie wypytywali nas, czy można nawiązać z nami współpracę i otworzyć lokal sieciowy. Mieliśmy takie pytania nawet od gości z Litwy, którzy zaglądają do nas ze względu na bliskość granicy. Dlatego w końcu pomyśleliśmy, że pora zdecydować się na rozwój we franczyzie. Inni szukają franczyzobiorców, a do nas ludzie sami przychodzą. Szkoda byłoby nie wykorzystać takiej okazji.
Pół roku na rozruch
„Gigant” chce otwierać restauracje na terenie całego kraju. Franczyzobiorcy potrzebny jest lokal o powierzchni co najmniej 70 m2. Dawca licencji oferuje pomoc przy wyborze najlepszego miejsca. Punkt może być zlokalizowany w galerii hadnlowej lub przy ulicy – w tym drugim przypadku konieczne jest bezpośrednie wejście (więcej szczegółów w artykule Kebab na zielono na portalu lokalnabiznes.pl). Minimalna kwota potrzebna na inwestycję to 120 tys. zł. Wszystko zależy oczywiście od wielkości i stanu lokalu. Gotowy projekt aranżacji wnętrza dostarcza franczyzodawca. Opłata licencyjna to 10 tys. zł netto. Franczyzobiorca może w zamian liczyć m.in. na szkolenie dla siebie i personelu, obejmujące przygotowywanie potraw z menu, prowadzenie restauracji. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 1,5 tys. zł netto. Franczyzodawca pomaga też biorcy zrobić symulację przychodów, opartą na wynikach osiąganych przez restauracje własne.
– Z własnego doświadczenia możemy powiedzieć, że po około pół roku działalności lokal powinien osiągnąć stabilność finansową, czyli zacząć zarabiać na swoje utrzymanie – dodaje Karol Łaguna. – Jeśli po roku nie widać postępów, to znak, że należy myśleć o zamknięciu albo zmianie lokalizacji.
Licencjodawca szacuje, że całkowity zwrot inwestycji powinien nastąpić po około dwóch latach działania restauracji.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Pizzeria w mniejszym mieście
/08.10.2025
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Stawiam na Mrówkę
/28.10.2025
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
Żabka świętuje kolejny przełom – otwarcie 12 000. sklepu w Polsce. Firma zapowiada dalszą ekspansję – do 2028 roku chce otwierać nawet 1300 sklepów rocznie.
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali