Wegetarianie tylko w metropoliach

Sieć wegetariańskich lokali liczy 18 punktów franczyzowych i trzy własne. Restauracje powstają największych miastach, których ludność przekracza 300 tys. mieszkańców. Oznacza to w praktyce zainteresowanie Green Way stolicami województw. Szacuje się, że jedynie co setny Polak nie je mięsa. Oznacza to, że mniej niż pół miliona jest klientami restauracji wegetariańskich. Oczywiście tego typu lokale również chętnie odwiedzają osoby, dla których to miła zmiana w menu.
- Posiadanie doświadczenia w branży gastronomicznej nie jest do prowadzenia restauracji wegetariańskiej potrzebne tak bardzo, jak świadomość czym jest żywność ekologiczna. Dobrze, jeśli przyszły franczyzobiorca jest wegetarianinem. Wybierając lokal koncentrujemy się nie tylko na powierzchni, która powinna być nie mniejsza niż 120 m2. Do tego dochodzą inne parametry, w tym położenie na parterze, minimalnej wysokości sali konsumpcyjnej - 320 cm, wystarczającej liczby okien oraz możliwości zainstalowania wentylacji – wylicza Joanna Skraburska, specjalista ds. jakości i rozwoju sieci Green Way.
Oprócz restauracji Green Way, właściciel rozwija również dwa inne gastronomiczne koncepty. Lokale Food For Life działają w najruchliwszych miejscach dużych miast. Menu jest nastawione na szybki lunch „na mieście”, dlatego zawiera potrawy typowo obiadowe: sałatki, makarony, placki i desery z naturalnych składników. Vegemania z kolei dedykowana jest do food court-ów w centrach handlowych. W lokalach sprzedawane są głównie sałatki. Spółka rozwija oba formaty we franczyzie.
(dw)

ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

O wygodę i dyskrecję najłatwiej na własnym podwórku. Dlatego Laser On The Way szybko zyskuje zwolenników. Na czym polega ten koncept?
Zabezpieczenie antykorozyjne pojazdów to praca, przy której trzeba się napocić, ale nagrodą są wysokie marże. Jak wejść w ten biznes?
Homla chce powiększyć swoją sieć. Szuka franczyzobiorców zainteresowanych otwarciem sklepu marki w miastach powyżej 30 tys. mieszkańców.
Przejście z pracy na etacie do prowadzenia własnej działalności to decyzja wymagająca odwagi. Kasper Serafiński, właściciel sklepu Powered by Kramp, długo zastanawiał się, czy jest gotowy.
Iwona Korneluk 15 lat temu otworzyła swój pierwszy sklep pod szyldem Moodo. Jak jej się współpracuje z marką?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali