Sieć franchisingowa Subway w krajach Europy Środkowej i Wschodniej powiększyła się w 2010 o ponad 80 nowych placówek. W ubiegłym roku powstało najwięcej nowych restauracji od chwili wkroczenia sieci Subway do tego regionu naszego kontynentu. - Największy sukces odnieśliśmy w Rosji, gdzie otwartych zostało 50 nowych restauracji. W Polsce powstało 15 lokali, a w Bułgarii sześć - wymienia Martin Princ.
Do udanych można zaliczyć także rozwój sieci Subway w niestandardowych lokalizacjach, w których działa blisko jedna czwarta wszystkich restauracji Subway. W Polsce powstała pierwsza restauracja na stacji benzynowej. Jak zapowiada Martin Princ, w przygotowaniu są także projekty restauracji SU Subway na uniwersytetach.
Optymistyczne są również wyniki sprzedaży, jakie sieć osiągnęła w ubiegłym roku w tym regionie świata.
- Pomimo tego, iż wyniki sprzedaży w pierwszej połowie 2010 roku nie do końca spełniały nasze oczekiwania, w drugiej połowie roku udało nam się nadrobić braki. W lipcu sprzedaż w naszych placówkach zaczęła wzrastać. W niektórych filiach odnotowaliśmy nawet 40-procentowy wzrost międzyroczny. Ze względu na rozwój ekonomiczny w regionie, wzrost sprzedaży naszych sandwiczów o 17 procent należy uznać za duże osiągnięcie - mówi menedżer rozwoju sieci Subway dla Europy Środkowej i Wschodniej Martin Princ.
Spółka Subway należy do największych sieci fast foodów na świecie. Prowadzi prawie 34 tys. restauracji w 95 krajach świata. W samej Europie posiada ponad 3 tys. filii. Plany rozwoju marki na najbliższe pięć są ambitne - Subway chce zostać największą siecią fast food w krajach Europy Środkowej i Wschodniej.
W skali globalnej Subway sprzedał w ubiegłym roku ponad 2,5 tys. licencji franczyzowych, z tego ponad połowę poza USA i Kanadą. Prawie jedna trzecia sprzedanych licencji posłużyła, lub ma posłużyć, do otwarcia restauracji w nietradycyjnych lokalizacjach. Wszystkie placówki Subwaya działają na zasadzie franchisingu.
(agaka)

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Jaki biznes otworzyć w dużym albo średnim mieście? Franczyza daje odpowiedź i na takie pytanie.
Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Dowiedz się z nowego numeru magazynu "Własny Biznes FRANCHISING".
Zainspiruj się sukcesami i poznaj sprawdzone pomysły na biznes! Grudniowy numer „Własny Biznes FRANCHISING” pełen praktycznych porad i historii przedsiębiorców już w sprzedaży!
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

O wygodę i dyskrecję najłatwiej na własnym podwórku. Dlatego Laser On The Way szybko zyskuje zwolenników. Na czym polega ten koncept?
Zabezpieczenie antykorozyjne pojazdów to praca, przy której trzeba się napocić, ale nagrodą są wysokie marże. Jak wejść w ten biznes?
Homla chce powiększyć swoją sieć. Szuka franczyzobiorców zainteresowanych otwarciem sklepu marki w miastach powyżej 30 tys. mieszkańców.
Przejście z pracy na etacie do prowadzenia własnej działalności to decyzja wymagająca odwagi. Kasper Serafiński, właściciel sklepu Powered by Kramp, długo zastanawiał się, czy jest gotowy.
Iwona Korneluk 15 lat temu otworzyła swój pierwszy sklep pod szyldem Moodo. Jak jej się współpracuje z marką?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali