Klienci kupują lody przez cały rok
„Grycan – lody od pokoleń”.
Brzydka pogoda to mniejsze zyski dla producentów lodów i zimnych deserów. Lipiec sprzyjał biznesowi, sierpień niestety nie. Czy można skłonić klienta do zakupu zimnego deseru w chłodny dzień?
Oczywiście, że tak. Nasze lodziarnie mieszczą się przede wszystkim w centrach handlowych, a w pomieszczeniach zamkniętych klienci nie czują zimna i kupują lody bez względu na pogodę. W lato klienci najczęściej wybierają lody owocowe oraz sorbety, w chłodne dni chętniej tzw. cięższe smaki, np. czekoladowe. Poza sezonem letnim naturalnie odnotowujemy mniejszy obrót, ale nie na tyle, aby był to trudny okres dla firmy. Nasze produkty sprzedają się przez cały rok.
Czy asortyment firmy „Grycan – lody od pokoleń” różni się od produktów Zielonej Budki?
Po rozstaniu z Zieloną Budką, której byłem twórcą, i po kilkuletniej przerwie, otworzyłem firmę "Grycan – lody od pokoleń”. Nowa firma produkuje i sprzedaje lody z segmentu premium. Jest to grupa lodów o najwyższej jakości. Nie zajmujemy się produkcją lodów impulsowych z tzw. niższej półki, które były w ofercie Zielonej Buski. W ofercie mamy lody w 50 różnych smakach. Wszystkie produkowane wyłącznie z naturalnych składników. Poza tym produkujemy i sprzedajemy także desery lodowe, soki ze świeżych owoców i warzyw, rurki z kremem. Nasze lody można kupić nie tylko w naszych lodziarniach, ale również w supermarketach. Tam produkty dostępne są w półlitrowych i litrowych opakowaniach. Nie produkujemy lodów na patyku.
rozmawiała (asmoli)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Franczyza sklepów spożywczych
/15.10.2025
W branży spożywczej dominują dziś duże sieci. Najbardziej znane marki znajdziecie na Targach Franczyza.
W strukturach Żabki działa obecnie ok. 1 tys. franczyzobiorców z zagranicy, z czego ponad 90 proc. stanowią obywatele Ukrainy.
Piko24 to w pełni zautomatyzowane sklepy, nie wymagające zatrudniania pracowników. Marka chce rozwijać swoją sieć poprzez franczyzę.
Franczyzobiorca Intermarché może albo uruchomić nowy sklep od podstaw, albo przejąć już funkcjonującą placówkę.
– Duża konkurencja powoduje, że samodzielnym przedsiębiorcom coraz trudniej utrzymać się na rynku, działając w pojedynkę – mówi Wojciech Sypień, dyrektor franczyzy w Carrefour Polska.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Stawiam na Mrówkę
/28.10.2025
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
Sushi Bistro wprowadza zmiany w menu i chwali się wzrostami sprzedaży.
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów