Lifting Colonela
Od kilku miesięcy KFC testuje w rodzinnym Louisville (USA) nowy koncept restauracji. Propozycja autorstwa Gregga Dedricka, prezesa KFC skierowana jest głównie do młodzieży. Nowy koncept, to przede wszystkim bardziej nowoczesny wygląd restauracji (wewnątrz i zewnątrz); nowe bardziej modne i „młodzieżowe” menu oraz odmłodzony Colonel – postać z logo firmy.
Zmiany widać już na zewnątrz lokalu – nowy podświetlany kaseton i dłuższa nazwa - po latach ukrywania się za tajemniczym skrótem KFC, firma postanowiła wrócić do korzeni - pełnej nazwy Kentucky Fried Chicken - teraz już można oficjalnie smażyć kurczaki. We wnętrzu restauracji pojawiły się nowoczesne i wygodne meble, a z cyfrowych szaf grających płynie muzyka - R&B w dużych miastach lub „Top 40” na przedmieściach i w miasteczkach.
Najwięcej nowości znalazło się jednak w menu restauracji - między innymi Hot Bowls - kulki z kurczaka, ziemniaków i kukurydzy lub kiełbasy, ryżu i kukurydzy. W przyszłości do menu dołączą brokuły i szpinak. KFC serwuje też skrzydełka o nowym smaku jabłkowym - pikantne oraz łagodne. Deserowe nowości Colonela to ciasto cytrynowe oraz ciasto ze słodkich ziemniaków. Kolejnym ukłonem w stronę młodzieży jest Snacker – promowany już w całych Stanach burger z kurczakiem, za jedyne 99 centów. Jest tani i poręczny - w sam raz dla młodszych konsumentów.
W USA nie brakuje krytyków koncepcji Dedricka, którzy twierdzą, że młodzieżowy wizerunek nie pasuje do tradycyjnego od lat KFC. Tymczasem sprzedaż w nowych lokalach wzrosła o 10 proc. w stosunku do zeszłorocznych wyników. Jeśli koncepcja się przyjmie, KFC wprowadzi zmiany we wszystkich lokalach w USA, potem przyjdzie czas na resztę świata.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Pizzeria w mniejszym mieście
/08.10.2025
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Biznes pod znaną marką: Relacja z jesiennych Targów Franczyza 2025
/24.10.2025
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali