Rośnie sieć Berlin Döner Kebap
Zakopiański Berlin Döner Kebap to 86 lokal marki w Polsce. Został otwarty 2 sierpnia i mieści się w samym centrum miasta, przy Krupówkach.
– Uruchomił go nasz nowy franczyzobiorca – informuje Tomasz Rawa, koordynator ds. inwestycji i projektów biznesowych w Berlin Döner Kebap.
W tej chwili marka ma 41 lokali własnych i 45 franczyzowych.
– Mocno stawiamy obecnie na franczyzę i otwarcia franczyzowe są dla nas priorytetem – podkreśla Tomasz Rawa.
Co miesiąc nowy lokal
Średnie tempo otwarć w sieci Berlin Döner Kebap to jeden lokal miesięcznie.
– Chcemy, aby każda inwestycja była dobrze przygotowana, a większa częstotliwość mogłaby się odbić na jakości nadzoru – uważa Tomasz Rawa. – Mowa tu o lokalach stacjonarnych, bo nasz format modułowy Outdoor Food Concept możemy otwierać częściej.
Marka ma już zaplanowane otwarcia do kwietnia przyszłego roku, ale cały czas szuka nowych franczyzobiorców i nowych lokalizacji. Szczególnie zainteresowana jest obecnie rozwojem sieci na terenie Polski wschodniej, ale też na Śląsku.
Berlin Döner Kebap proponuje franczyzobiorcom kilka różnych formatów lokali. Najtańszy w inwestycji jest wspomniana opcja modułowa Outdoor Food Concept, przeznaczona do lokalizacji zewnętrznych o dużym natężeniu ruchu.
Podstawowy zestaw OFC składa się z dwóch modułów (sprzedażowego i kuchennego) i zajmuje powierzchnię 30 mkw., jednak w sumie potrzebne będzie więcej miejsca – około 80-100 mkw., aby zapewnić przestrzeń na ogródek ze stolikami dla klientów. Istnieje też możliwość rozszerzenia zestawu bazowego o dodatkowy, trzeci moduł z salą konsumpcyjną czy o kolejne na dodatkowy magazyn lub toaletę. Uruchomienie lokalu w tym formacie to koszt od 600 tys. zł, ale na start wystarczy 250 tys. zł środków własnych – resztę można sfinansować leasingiem, skorzystać z wynajmu długoterminowego lub kredytu inwestycyjnego.
– W tym roku uruchomiliśmy trzy lokale w tym formacie: dwa sezonowe i jeden całoroczny – dodaje Tomasz Rawa. – Format modułowy nie tylko jest tańszy w inwestycji, ale też mniej czasu potrzeba na jego uruchomienie. Wystarczą dwa miesiące, a w przypadku tradycyjnego lokalu zwykle trwa to ok. pół roku.
Wierni franczyzobiorcy
Najbardziej popularny wśród franczyzobiorców sieci jest obecnie format lokalu w food courcie galerii handlowej, ze wspólną salą konsumpcyjną. Inwestycja zaczyna się w tym przypadku od 800 tys. zł, ale franczyzodawca nie wymaga aby całość była sfinansowana ze środków własnych.
– W przypadku lokali stacjonarnych sugerujemy, aby franczyzobiorca miał środki własne na pokrycie połowy wartości inwestycji – mówi Tomasz Rawa.
Oprócz galerii handlowych lokale Berlin Döner Kebap można otwierać też w retail parkach, w lokalizacjach przyulicznych czy w formacie drive thru – w pobliżu węzłów komunikacyjnych, w miejscach umożliwiających obsługę klientów bezpośrednio z samochodu.
Jak podkreśla Tomasz Rawa, 95 proc. franczyzobiorców marki ma więcej niż jeden lokal.
– Zależy nam na dobrej współpracy z franczyzobiorcami, ale też nad tym, aby dbali o standardy marki. Dlatego każdorazowe nawiązanie nowej współpracy franczyzowej jest dobrze przemyślane – dodaje Tomasz Rawa.
WIZYTÓWKA BERLIN DONER KEBAP
Sieć restauracji należąca do segmentu casual. Rozwija kilka różnych formatów lokali:
- wolnostojące restauracje przy głównych trasach komunikacyjnych
- restauracje w food courtach centrów handlowych
- lokale w parkach handlowych, z salą konsumpcyjną
- modułowe restauracje w modelu Outdoor Food Concept
BERLIN DONER KEBAP W LICZBACH
- 86 lokali
- kwota inwestycji od 250 tys. zł

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

– Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, z iloma aspektami pozagastronomicznymi trzeba się zmierzyć, prowadząc działalność w tej branży – mówi Tomasz Rawa z Berlin Döner Kebap.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Intermarché obniża ceny, So Coffee nie chce marnować jedzenia, a Multi Ice Group podlicza otwarcia. Przegląd tygodnia 10-17 lutego.
Kebab stał się prawie daniem narodowym Polaków. Może więc być dobrym pomysłem na biznes. Co trzeba zrobić, żeby otworzyć i z sukcesem prowadzić kebabownię?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Do znalezienia biznesu, w który chciałoby się zainwestować, trzeba się dobrze przygotować. Choć wybór branży i konkretnego systemu franczyzowego jest subiektywny, to ocena części elementów umowy franczyzy podlega obiektywnym kryteriom.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali