Rośnie sieć Berlin Döner Kebap

Najnowsze otwarcie / W Zakopanem otwarto nowy lokal franczyzowy Berlin Döner Kebap.
Środa
06.08.2025
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
 

Zakopiański Berlin Döner Kebap to 86 lokal marki w Polsce. Został otwarty 2 sierpnia i mieści się w samym centrum miasta, przy Krupówkach.

– Uruchomił go nasz nowy franczyzobiorca – informuje Tomasz Rawa, koordynator ds. inwestycji i projektów biznesowych w Berlin Döner Kebap. 

W tej chwili marka ma 41 lokali własnych i 45 franczyzowych.

– Mocno stawiamy obecnie na franczyzę i otwarcia franczyzowe są dla nas priorytetem – podkreśla Tomasz Rawa. 

Co miesiąc nowy lokal

Średnie tempo otwarć w sieci Berlin Döner Kebap to jeden lokal miesięcznie.

– Chcemy, aby każda inwestycja była dobrze przygotowana, a większa częstotliwość mogłaby się odbić na jakości nadzoru – uważa Tomasz Rawa. – Mowa tu o lokalach stacjonarnych, bo nasz format modułowy Outdoor Food Concept możemy otwierać częściej. 

Marka ma już zaplanowane otwarcia do kwietnia przyszłego roku, ale cały czas szuka nowych franczyzobiorców i nowych lokalizacji. Szczególnie zainteresowana jest obecnie rozwojem sieci na terenie Polski wschodniej, ale też na Śląsku. 

Berlin Döner Kebap proponuje franczyzobiorcom kilka różnych formatów lokali. Najtańszy w inwestycji jest wspomniana opcja modułowa Outdoor Food Concept, przeznaczona do lokalizacji zewnętrznych o dużym natężeniu ruchu.

Podstawowy zestaw OFC składa się z dwóch modułów (sprzedażowego i kuchennego) i zajmuje powierzchnię 30 mkw., jednak w sumie potrzebne będzie więcej miejsca – około 80-100 mkw., aby zapewnić przestrzeń na ogródek ze stolikami dla klientów. Istnieje też możliwość rozszerzenia zestawu bazowego o dodatkowy, trzeci moduł z salą konsumpcyjną czy o kolejne na dodatkowy magazyn lub toaletę. Uruchomienie lokalu w tym formacie to koszt od 600 tys. zł, ale na start wystarczy 250 tys. zł środków własnych – resztę można sfinansować leasingiem, skorzystać z wynajmu długoterminowego lub kredytu inwestycyjnego.

– W tym roku uruchomiliśmy trzy lokale w tym formacie: dwa sezonowe i jeden całoroczny – dodaje Tomasz Rawa. – Format modułowy nie tylko jest tańszy w inwestycji, ale też mniej czasu potrzeba na jego uruchomienie. Wystarczą dwa miesiące, a w przypadku tradycyjnego lokalu zwykle trwa to ok. pół roku. 

Wierni franczyzobiorcy

Najbardziej popularny wśród franczyzobiorców sieci jest obecnie format lokalu w food courcie galerii handlowej, ze wspólną salą konsumpcyjną. Inwestycja zaczyna się w tym przypadku od 800 tys. zł, ale franczyzodawca nie wymaga aby całość była sfinansowana ze środków własnych.

– W przypadku lokali stacjonarnych sugerujemy, aby franczyzobiorca miał środki własne na pokrycie połowy wartości inwestycji – mówi Tomasz Rawa. 

Oprócz galerii handlowych lokale Berlin Döner Kebap można otwierać też w retail parkach, w lokalizacjach przyulicznych czy w formacie drive thru – w pobliżu węzłów komunikacyjnych, w miejscach umożliwiających obsługę klientów bezpośrednio z samochodu. 

Jak podkreśla Tomasz Rawa, 95 proc. franczyzobiorców marki ma więcej niż jeden lokal.

– Zależy nam na dobrej współpracy z franczyzobiorcami, ale też nad tym, aby dbali o standardy marki. Dlatego każdorazowe nawiązanie nowej współpracy franczyzowej jest dobrze przemyślane – dodaje Tomasz Rawa. 

 

WIZYTÓWKA BERLIN DONER KEBAP

Sieć restauracji należąca do segmentu casual. Rozwija kilka różnych formatów lokali:

  • wolnostojące restauracje przy głównych trasach komunikacyjnych
  • restauracje w food courtach centrów handlowych
  • lokale w parkach handlowych, z salą konsumpcyjną
  • modułowe restauracje w modelu Outdoor Food Concept

BERLIN DONER KEBAP W LICZBACH

  • 86 lokali
  • kwota inwestycji od 250 tys. zł

Różne opcje / Lokale Berlin Döner Kebap można otwierać w kilku różnych formatach.

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022