Nowe zasady dla franczyzobiorców
Yummy Concepts jest franczyzodawcą kilku marek gastronomicznych. Flagowe to pizzerie New York Pizza Departments oraz koncept z kuchnią chińską pod szyldem ŻarWOK. Oprócz tego Yummy Concepts rozwija też marki w formule dark kitchen: Alabama Mama (dania na bazie kurczaka w panierce), +48 Burger, a teraz do tego zestawu dołącza Pepperoni Picasso, czyli prawdziwa włoska pizza.
Franczyzodawca postanowił wprowadzić istotną zmianę w warunkach współpracy.
– Zmieniamy formę pobierania miesięcznej opłaty franczyzowej. Zamiast prowizji procentowej od obrotu będzie to niska stała kwota – informuje Tomasz Jench, prezes zarządu Yummy Concepts.
Skąd taka decyzja?
– Uważamy, że sukces franczyzobiorcy nie powinien oznaczać większych opłat dla nas. Franczyza ma wspierać rozwój naszych partnerów, a nie hamować go dodatkowymi kosztami w miarę wzrostu sprzedaży – podkreśla Tomasz Jench.
Co ważne nowe zasady dotyczą zarówno nowych franczyzobiorców, którzy zdecydują się na przystąpienie do sieci, jak i aktualnych licencjobiorców.
– Rekordzista w naszej sieci dzięki tej zmianie zaoszczędził ponad 6 tys. zł miesięcznie – dodaje franczyzodawca.
Formaty do wyboru
New York Pizza Department można otwierać w formacie z salą konsumpcyjną albo w modelu obsługującym tylko dostawy i odbiory, bez konsumpcji na miejscu. Właśnie ten drugi format jest bardziej popularny. I tańszy. Według franczyzodawcy minimalny całkowity koszt uruchomienia lokalu to 90 tys. zł netto. W przypadku pizzerii z salą konsumpcyjną trzeba mieć większy budżet – od 120 tys. zł netto.
Jeśli chodzi o koncept ŻarWOK, można go prowadzić albo samodzielnie, albo w połączeniu z NYPD. W pierwszym przypadku całkowity koszt inwestycji zaczyna się od 70 tys. zł netto. Jeżeli zdecydujemy się na model łączony z NYPD, to oprócz podstawowej inwestycji w pizzerię na dodatkowy sprzęt potrzebny w lokalu trzeba przeznaczyć min. 14,5 tys. zł netto. Tyle samo będzie kosztować dołączenie ŻarWOKa do oferty każdej innej restauracji – a franczyzodawca daje taką możliwość.
– W tej chwili ŻarWOK jest największą siecią chińskich restauracji w Polsce – podkreśla Tomasz Jench. – Co więcej, wskakuje na szóste miejsce wśród największych sieci z kuchnią chińską w Europie.
W tej chwili w obu konceptach obowiązują też promocyjne opłaty wstępne.
Sieć NYPD liczy obecnie 25 lokali, a ŻarWOK 24.
– Łącznie z wirtualnymi markami zarządzamy ponad 70 lokalami – informuje Tomasz Jench. – A w lipcu planujemy otwarcie naszej pierwszej pizzerii w Egipcie.
WIZYTÓWKA NEW YORK PIZZA DEPARTMENT I ŻARWOK
Pierwsza marka to sieć pizzerii, druga – lokale z kuchnią chińsko-amerykańską.
NYPD – New York Pizza Department
1. Lokal z konsumpcją na miejscu
- minimalna inwestycja: 65 tys. zł netto
- całkowity koszt od: 120 tys. zł netto
- opłata wstępna (promocja): 6 tys. zł netto (zamiast 12 tys. zł)
- opłata bieżąca: 1,4 tys. zł netto
2. NYPD Express – dostawy i odbiory bez konsumpcji na miejscu
- minimalna inwestycja: 50 tys. zł netto
- całkowity koszt od: 90 tys. zł netto
- opłata wstępna (promocja): 3 tys. zł netto (zamiast 7,5 tys. zł)
- opłata bieżąca: 1250 zł netto
ŻARWOK
1. ŻarWOK + NYPD (koncept łączony)
- dodatkowy koszt sprzętu: 14,5 tys. zł netto
- opłata wstępna (promocja): 2,5 tys. zł netto
- opłata bieżąca: 500 zł netto
2. ŻarWOK Classic (samodzielny lokal)
- minimalna inwestycja: 35 tys. zł netto
- całkowity koszt od: 70 tys. zł netto
- opłata wstępna (promocja): 2,5 tys. zł netto
- opłata bieżąca: 1 tys. zł netto
3. ŻarWOK w Twojej restauracji
- koszt sprzętu: 14,5 tys. zł netto
- opłata wstępna (promocja): 2 tys. zł netto
- opłata bieżąca: 1 tys. zł netto

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Świat franczyzy w Polsce już wkrótce znów wstrzyma oddech – zbliżają się Targi Franczyza 2025 – to najważniejsze i najbardziej elitarne wydarzenie tego typu w naszym regionie.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Pizzerie są nadal chętnie otwieranym biznesem. Jakie marki franczyzowe działają w tym segmencie rynku?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Stworzyli glamping, czyli alternatywną formę wypoczynku zapewniającą bliski kontakt z przyrodą. Ilona Wrońska i Leszek Lichota zapewniają, że ich Forrest Glamp to idealne miejsce, aby nabrać dystansu i zapału do pracy.
Masz lokal i głowę do biznesu? Drogerie Natura dadzą Ci resztę: silną markę, pełne zatowarowanie i wsparcie, dzięki któremu możesz zarabiać od pierwszego dnia.
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
SmartyKids poszukuje franczyzobiorców, którzy chcą poprowadzić własny biznes edukacyjny.
Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Oto kilka pomysłów ze świata franczyzy.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali