Burgerownia by night
Franczyzodawca marki Night Burger ma duże doświadczenie na rynku gastronomicznym. Prowadzi też restauracje sushi oraz pizzerie.
– Na pomysł otwarcia burgerowni wpadliśmy 9 lat temu – opowiada Dorota Kowalska, współwłaścicielka Night Burger.–- Prowadziliśmy już wtedy bistro z sushi i realizowaliśmy zamówienia w późnych, nocnych godzinach, co cieszyło się dużą popularnością. W sąsiedztwie pojawił się wolny lokal. Pomyśleliśmy, że można go wykorzystać na burgerownię, która także działa do późna. Wtedy nie było takich lokali w Warszawie, a – patrząc na nasze doświadczenia z sushi – zapotrzebowanie było duże.
Tak powstał pierwszy lokal Night Burger, na warszawskiej Pradze Południe. Trzy lata temu jego właściciele otworzyli kolejny, w dzielnicy Bemowo. W dni powszednie są czynne do godz. 1, w weekendy do godz. 2.30. Można przyjść i zjeść na miejscu albo wziąć zamówienie na wynos, ale można też zamówić z dostawą do domu.
– Na Pradze mamy mniejszy lokal i tu realizujemy więcej zamówień w dostawie i na wynos – dodaje Dorota Kowalska. – Natomiast lokal na Bemowie jest większy, ma dodatkowo ogródek zewnętrzny, kraftowe piwa, więc wielu gości lubi usiąść na miejscu.
Koszty na starcie
Night Burger chciałby otwierać kolejne lokale w dużych miastach, jak Kraków, Gdańsk, Łódź, Wrocław, Rzeszów – generalnie od 200 tys. mieszkańców.
– Przy czym w Warszawie chcemy mieć tylko własne burgerownie – zastrzega Dorota Kowalska.
Potrzebny jest lokal o powierzchni przynajmniej 50 mkw., najlepiej wolnostojący lub w pawilonie handlowym.
– Radzimy unikać lokali w budynkach mieszkalnych, żeby nie narażać się na skargi i pretensje, ze względu na późne godziny pracy – mówi franczyzodawca Night Burger.
Franczyzobiorca otrzyma standardy aranżacji wnętrza, wsparcie przy projekcie technologicznym, wyborze sprzętu. Można otworzyć lokal z salą konsumpcyjną i barem, można tylko taki w formule dark kitchen. Ten drugi będzie tańszy w inwestycji. Natomiast na lokal z obsługą na miejscu trzeba – według centrali - wydać min. 130 tys. zł. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 20 tys. zł i jest już wliczona w koszt inwestycji.
– Można negocjować jej wysokość – dodaje Dorota Kowalska.
Franczyzodawca zapewnia szkolenia, m.in. z zarządzania biznesem, praktyczne szkolenia w lokalu własnym marki, szkolenia pracowników na miejscu, w lokalu franczyzobiorcy. Przekazuje receptury dań, gwarantuje wsparcie marketingowe, pomoc na otwarciu i w pierwszym okresie funkcjonowania, bieżące wsparcie w trakcie całego okresu trwania umowy franczyzowej.
Ile sprzedasz?
W menu Night Burger jest kilkanaście rodzajów burgerów (w tym sezonowe), dania z kurczaka (stripsy, wingsy), frytki, napoje.
– Bardzo pilnujemy jakości – podkreśla Dorota Kowalska. – Mamy kraftowe bułki, sami mielimy mięso, przygotowujemy kotlety, sosy.
Jak podaje franczyzodawca, dzienna liczba paragonów w lokalach waha się od 70 do 150, w zależności od dnia.
– Lokale mogą przynosić zyski już w pierwszym miesiącu działalności – zapewnia Dorota Kowalska.
WIZYTÓWKA NIGHT BURGER
Burgerownie pracujące do późnych nocnych godzin. Pierwsza powstała 9 lat temu w Warszawie. W menu są nie tylko burgery, ale także dania z kurczaka (wingsy, stripsy), frytki w różnych postaciach, kraftowe piwa.
Wsparcie dla franczyzobiorcy:
pomoc w doborze lokalu, oraz koordynacji inwestycji na każdym etapie budowy lokalu
pełne szkolenie z zarządzania placówką gastronomiczną
wsparcie przy projektowaniu lokalu w zakresie technologii i wystroju
pełne wsparcie marketingowe
ubrania dla całej obsługi lokalu
produkty oraz receptury
pełen pakiet szkoleń, w tym kilkanaście dni próbnej pracy w już istniejącym lokalu, szkolenie pracowników w lokalu franczyzowym
pomoc na otwarciu
pomoc doświadczonej załogi w pierwszych miesiącach startu lokalu
bieżące wsparcie, siedem dni w tygodniu
- lokale własne: 2
- miesięczna opłata franczyzowa: 2,5 tys. zł
- jednorazowa opłata wstępna: 20 tys. zł (można negocjować)

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
– Miasta, w których kwitnie życie studenckie to odpowiednie rynki dla pubów Przybij Piątaka – mówi Kamil Przybylski, menadżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Islak Burger to nowy produkt i nowa franczyza na polskim rynku.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Franczyzobiorca Intermarché może albo uruchomić nowy sklep od podstaw, albo przejąć już funkcjonującą placówkę.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Jak otworzyć i z sukcesem poprowadzić warsztat samochodowy opowiada Wojciech Kosiński, właściciel warsztatu Mechanicy Magicy.
Sieć Go Herbs wchodzi we franczyzę. Czy trend na zdrowe odżywianie i naturalną suplementację to dobry pomysł na biznes?
Sieć Bricomarché świętuje 25 lat obecności w Polsce i zapowiada przyspieszenie rozwoju. Do 2030 roku planuje podwojenie obrotów, zdobycie 20 proc. udziału w rynku i rozbudowę sieci do 400 sklepów.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali