Franczyza ratunkiem dla rynku
Jak wygląda dziś kondycja rynku spożywczego w Polsce? Czy obecna sytuacja sprzyja nowym inwestycjom, czy raczej skłania do ostrożności?
Od wielu lat polski rynek handlowy jest bardzo rozdrobniony. Nadal ok. 30% rynku stanowią sklepy niezrzeszone, ale jednocześnie mamy w naszym kraju bardzo wysoki udział dyskontów, który przekroczył już poziom 40%. Co więcej, Polska na tle Europy wyróżnia się też bardzo dużym nasyceniem sklepów. W Polsce mamy ok. 20 sklepów na 10 tys. mieszkańców, podczas gdy we Francji są to dwa sklepy, a w Niemczech cztery. Jesteśmy więc jeszcze przed fazą konsolidacji rynku, choć w ostatnich latach wyszło z niego już sporo graczy, takich jak Tesco, Geant czy Real.
Jeżeli chodzi o rynek franczyzowy, w tym przede wszystkim franczyzy spożywczej, to jest on obecnie w Polsce w fazie dynamicznego rozkwitu, czemu dodatkowo sprzyjają trudne czasy gospodarcze. Jak pokazują ostatnie dane PMR – już trzy czwarte sklepów ogólnospożywczych w Polsce należy do sieci franczyzowych, a ich liczba urosła o 5% w 2023 roku oraz 15% w ciągu ostatnich kilku lat. Pokazuje to, że franczyza jest coraz popularniejszą formą prowadzenia biznesu w branży spożywczej w Polsce. Co ciekawe, naszymi franczyzobiorcami są już nie tylko osoby prowadzącej jednoosobową działalność gospodarczą czy mini firmy rodzinne, ale także coraz częściej duże podmioty i inwestorzy szukający dodatkowego filaru dla swojego głównego biznesu, np. producenci żywności, właściciele nieruchomości czy nawet lokalni deweloperzy. Rynek się zmienia, a nasze różne modele franczyzowe, na niego odpowiadają.
Z czym najczęściej zmagają się dziś właściciele sklepów spożywczych? Które czynniki stanowią największe obciążenie w codziennym prowadzeniu takiego biznesu?
Największym wyzwaniem dla właścicieli sklepów spożywczych, ale także dla wszystkich przedsiębiorców działających w Polsce, są obecnie rosnące koszty prowadzenia biznesu. Przez ostatnie 2-3 lata, kiedy to zmagaliśmy się w naszym kraju z bardzo wysoką inflacją, urosły one o nawet kilkaset procent, co zachwiało rentownością wielu placówek. Jeżeli dodamy do tego niestabilne, zmieniające się warunki rynkowe, wzrost kosztów pracy czy problemy z pozyskaniem pracowników, to nie dziwię się, że mali przedsiębiorcy decydują się na franczyzę. Trudno jest im radzić sobie w pojedynkę z tyloma wyzwaniami. Współpraca z partnerem franczyzowym pomaga rozwiązać wiele z tych problemów oraz ułatwia prowadzenie biznesu, dając odpowiedź na każde z tych wyzwań. Zapewniamy logistykę, marketing, doradzamy w zakresie merchandisingu czy polityki cenowej, aby zwiększać obroty i zyski naszych partnerów.
Na ile inflacja, wzrost kosztów operacyjnych i presja płacowa wpływają na rentowność prowadzenia sklepu?
Niestety bardzo mocno. Nawet w ramach naszej sieci franczyzowej mieliśmy do czynienia z przypadkami sklepów, które jeszcze 2-3 lata temu dobrze sobie radziły na rynku, ale w wyniku wzrostu kosztów energii i mediów oraz podwyżek czynszu za wynajem lokalu, zaczęły mieć problemy z rentownością. Pomogliśmy im wprowadzić programy naprawcze, pracowaliśmy nad zmniejszeniem kosztów i podniesieniem efektywności biznesowej i wiele z nich z sukcesem działa do dzisiaj. Gdyby były to placówki niezrzeszone, pewnie nie byłoby ich już na rynku.
Jednak nawet w tak trudnej rzeczywistości biznesowej warto otworzyć sklep franczyzowy, bo szansa na odniesienie sukcesu jest znacznie wyższa niż gdy próbuje się na własną rękę. Na rynku działa wiele modeli franczyzowych i zachęcam, żeby je przeanalizować przed podjęciem decyzji. Carrefour oferuje obecnie kilka modeli współpracy i formatów sklepów, które dostosujemy do lokalnych uwarunkowań. W naszym portfelu mamy zarówno modele nie wymagające żadnego wkładu własnego, jak i takie, w których wymagana jest inwestycja ze strony franczyzobiorcy. Jesteśmy w stanie zaproponować koncept, który odnajdzie się w każdym otoczeniu rynkowym.
Jak zmieniają się potrzeby i oczekiwania konsumentów? Co dziś decyduje o lojalności wobec danego sklepu?
Na lojalność klientów wpływa bardzo wiele czynników. Są wśród nich m.in.: bliskość sklepu, polityka cenowa czy szerokość asortymentu. Często duże znaczenie ma też oferta usługowa czy jakość doświadczenia zakupowego. Warto tu jednak wspomnieć, że klienci wybierają różne formaty sklepów do zrealizowania różnych misji zakupowych – w innym celu udają się do hipermarketu, a w innym do sklepu osiedlowego pod domem. My dzięki naszemu doświadczeniu omnikanałowemu i posiadaniu sklepów własnych w różnych formatach, jesteśmy w stanie oferować znacznie więcej i rozwijać ofertę franczyzobiorcy odpowiadając na nowe zwyczaje konsumentów.
Co warto podkreślić, w naszych modelach franczyzowych wspieramy partnerów również w analizie asortymentu, dostarczając propozycje dopasowane do konkretnej lokalizacji, a także projektujemy organizacje sklepów w sposób przejrzysty, co ułatwia klientom znalezienie interesujących ich produktów. Najpopularniejsze artykuły oraz te, które sklep w danej lokalizacji chce promować, ustawiamy w łatwo dostępnych i najlepiej widocznych miejscach. Biorąc pod uwagę nasze doświadczenie, wiemy, że między innymi marki własne Carrefour są kluczowym wyróżnikiem sklepów. To właśnie one oferują wysoką jakość w konkurencyjnych cenach i przyciągaj różnorodne grupy klientów, dlatego także w sklepach franczyzowych są one obecne i widoczne. Jeżeli sklep działa w otoczeniu gdzie jest dużo młodych ludzi, oferujemy w nim np. bardzo popularne obecnie w social mediach słone i słodkie przekąski z zagranicy oraz rozbudowaną ofertę fast food i food to go. Jesteśmy bardzo elastyczni, bo naszym celem jest sukces franczyzobiorcy.
Czy szybki rozwój e-commerce i dostaw do domu wpływa na sklepy stacjonarne – szczególnie osiedlowe?
I tak, i nie. Każdy kanał sprzedaży realizuje inne misje zakupowe. W naszym modelu omnikanałowym, w którym posiadamy sklepy stacjonarne i online, widzimy, że zakupy ecommerce ewoluują bardziej w kierunku dużych regularnych zakupów robionych 1-2 razy w tygodniu, a także w kierunku zakupów produktów non-food. Rozwój q-commerce, czyli zakupów z ekspresową dostawą do domu, który może być swego rodzaju alternatywą do zakupów w sklepach osiedlowych, jest obarczony wyższymi kosztami i pewnego rodzaju ograniczeniami dla klienta. W mojej ocenie wszystkie kanały sprzedaży mogą się wzajemnie uzupełniać. My w Carrefour, mając do dyspozycji wszystkie z nich, chcemy oferować klientom jednakowe dobre doświadczenie zakupowe, szeroki wybór i atrakcyjne ceny, bez względu na rodzaj sklepu, czas i miejsce, w którym klient zdecyduje się na zrobienie u nas zakupów.
Jakie trendy – technologiczne, konsumenckie lub społeczne – mają dziś największy wpływ na rynek spożywczy?
W kontekście trendów, na pewno trzeba wspomnieć o tym, że cały czas największym zmartwieniem Polaków są rosnące ceny żywności. Ostatnie dane Nielsena pokazały, że wciąż martwią one ponad 1/3 Polaków. Drożejące produkty spożywcze powodują z kolei, że klienci stają się coraz mniej lojalni i często zmieniają marki. Myślę, że w najbliższym czasie się to nie zmieni. Cena będzie najważniejszym kryterium zakupu, a lojalność będzie spadała. Dlatego kluczowe jest utrzymanie atrakcyjnego poziomu cen, a jednocześnie postawienie na wyróżniki danej marki, które oferują wyższą jakość doświadczenia zakupowego.
Wraz z coraz trudniejszym rynkiem pracy, postępować będzie automatyzacja. My już teraz w większości naszych sklepów franczyzowych mamy zamontowane kasy samoobsługowe. Stanowią one ogromne wsparcie dla naszych franczyzobiorców, ponieważ znacznie odciążają pracowników. Nowością w tym obszarze są też zaaplikowane przez nas już w kilkudziesięciu placówkach kasy hybrydowe. To połączenie kasy tradycyjnej z samoobsługową, która jest świetnym rozwiązaniem dla sklepów o małej powierzchni lub z dużym natężenie klientów z niewielkimi zakupami. Będziemy dalej inwestować w oba te obszary.
Trendem, którego nie da się przeoczyć jest sztuczna inteligencja, szczególnie w połączeniu z machine learningiem. Jej elementy pojawiają się w wielu aspektach naszej działalności. Ostatnimi z nich są między innymi wirtualni asystenci, którzy pomagają nam w obsłudze klientów na naszej infolinii.
Jeżeli chodzi o trendy konsumenckie i społeczne, ale te której mają bezpośrednio wpływ na naszą branżę, to warto wspomnieć o mediach społecznościowych i ich rosnącej roli w kształtowaniu opinii klientów, a także kreowana bodźców zakupowych. Przykłady popularności dubajskiej czekolady, która po wprowadzeniu w naszej sieci zanotowała w tygodniu promocyjnym wyższy obrót niż przysłowiowa karkówka, pokazują jak dużą rolę zaczynają odgrywać nowe media.
W jaki sposób Carrefour wspiera partnerów franczyzowych w dostosowywaniu się do zmieniającego się otoczenia rynkowego?
W naszym modelu oferujemy partnerowi wszechstronne wsparcie, pomagając mu radzić sobie z wyzwaniami lokalnego rynku, na którym działa. Carrefour inwestuje w nowoczesne i energooszczędne wyposażenie sklepów franczyzowych, co bezpośrednio przekłada się na obniżenie kosztów eksploatacyjnych dla partnera. Wprowadzając automatyzację w zarządzaniu magazynem i obsługą klienta, pomagamy franczyzobiorcom ograniczyć koszty personalne, umożliwiając jednocześnie lepsze skupienie na obszarach kluczowych dla rozwoju biznesu. Nasi franczyzobiorcy mają zapewnione również wsparcie w negocjacjach z dostawcami oraz dostęp do wewnętrznych systemów logistycznych i zarządczych, co pozwala na efektywniejsze prowadzenie biznesu. Dodatkowo, franczyzobiorcy Carrefour korzystają z akcji marketingowych, promocji i reklamy telewizyjnej, co przyczynia się do zwiększenia liczby wizyt klientów i wielkości koszyka zakupowego.
Naszą franczyzę wyróżnia także elastyczność w wyborze formy prowadzonej działalności i pomoc w dostosowaniu się do wymagań prawnych, co jest kluczowe w szybko zmieniającym się otoczeniu regulacyjnym oraz opieka menedżerów regionalnych, którzy w trudnych sytuacjach pomagają opracować indywidualne plany wsparcia handlowego, a nawet wsparcia finansowego, mające na celu poprawę obrotów i rentowności.
Podsumowując, współpraca z Carrefour umożliwia franczyzobiorcom skoncentrowanie się na rozwoju swojego biznesu, minimalizując jednocześnie wpływ rosnących kosztów. Dzięki zasobom, doświadczeniu i wsparciu oferowanemu przez naszą sieć, franczyzobiorcy mogą lepiej radzić sobie w niepewnym otoczeniu gospodarczym, maksymalizując szanse na sukces i długoterminową rentowność.
Rozmawiała Anna Smolińska
WIZYTÓWKA MARKI CARREFOUR
Carrefour to jedna z największych sieci handlowych w Polsce, oferująca franczyzę w elastycznym modelu partnerskim. Franczyzobiorcy mogą prowadzić sklepy pod znaną marką, korzystając z kompleksowego wsparcia operacyjnego, marketingowego i logistycznego.
Dostępne formaty sklepów
- Carrefour Express Convenience: 20-150 m²
- Carrefour Express Minimarket: 150-300 m²
- Globi: 20-150 m²
- Carrefour Express przy stacjach paliw: 20-150 m²
- Supermarkety Carrefour: 400-1500 m²
Koszty i opłaty
Kapitał początkowy: od 10 tys. zł (Globi, stacje paliw) do kilkuset tys. zł (supermarkety)
Opłata franczyzowa:
- Carrefour Express Convenience: od 1,5% obrotu netto
- Carrefour Express Minimarket: od 0,8% obrotu netto
- Globi i stacje paliw: stała opłata 300 zł miesięcznie
Co oferuje Carrefour?
- Silna i rozpoznawalna marka
- Sprawdzony koncept handlowy
- Stałe wsparcie operacyjne i marketingowe
- Doradztwo opiekuna regionalnego
- Pakiet szkoleń i wsparcie przy otwarciu
- Dostęp do szerokiego asortymentu, w tym produktów marki własnej
- Nowoczesny system informatyczny i sprzęt
Liczba sklepów:
- Franczyzowe: ponad 670
- Łącznie w Polsce: ponad 900 sklepów w różnych formatach
Dla kogo franczyza Carrefour?
Oferta skierowana jest do przedsiębiorców indywidualnych oraz właścicieli istniejących sklepów spożywczych, którzy chcą dołączyć do sieci Carrefour i rozwijać swój biznes pod znaną marką.

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Franczyzodawcy kilkudziesięciu konceptów czekają na Ciebie! 14 marca do godz. 16:00 na Targach Franczyza na PGE Narodowym dowiesz się, jak otworzyć biznes we franczyzie.
Poznaj kilkadziesiąt sprawdzonych pomysłów na biznes na Targach Franczyza 13-14 marca na PGE Narodowym! Śledź relację na żywo i znajdź inspirację dla siebie!
Zbudowanie biznesu od podstaw to duże wyzwanie, dlatego warto rozważyć sprawdzony model – franczyzę. Już 13-14 marca 2025 na PGE Narodowym w Warszawie odbędą się Targi Franczyza, podczas których poznasz gotowe pomysły na dochodowy biznes.
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 13-14 marca na Targi Franczyza na PGE Narodowym i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
Praktyczne warsztaty, konkretna wiedza ekspertów oraz sprawdzone modele biznesowe – to wszystko czeka na uczestników Targów Franczyza 2025.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

O tym, dlaczego Xtreme Fitness Gyms stawia na wolnostojące kluby, opowiada Filip Puchalski, Commercial Director marki.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Iwona Korneluk 15 lat temu otworzyła swój pierwszy sklep pod szyldem Moodo. Jak jej się współpracuje z marką?
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów