Szukamy franczyzobiorców na Targach Franczyza
Już za chwilę wiosenne Targi Franczyza. Będziecie tam z dwoma konceptami, czyli Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak. Który raz wystawiacie się na targach?
Generalnie po raz czwarty, ale na wiosennej edycji będziemy po raz pierwszy. Wcześniej wystawialiśmy się zawsze w październiku, w Pałacu Kultury i Nauki. Jednak wiosna to bardzo istotny czas dla naszych konceptów, ponieważ rozwijamy się także poprzez formaty mobilne. Zależy nam, aby nasze przyczepy gastronomiczne zaczynały sezon już w marcu i kwietniu. Przynosi to duże korzyści naszym franczyzobiorcom. W menu punktów są także lody – w obu konceptach Mini Melts, a w Cafe Słodziak także rzemieślnicze. Lodziarnie zwykle zaczynają sezon z początkiem maja. My startujemy wcześniej, co daje nam przewagę.
Jakie wymierne korzyści daje wam udział w targach?
Najbardziej wymierną jest znalezienie franczyzobiorcy. Właśnie na targach znalazły nas panie, które otworzyły najpierw punkt franczyzowy w przyczepie gastronomicznej, a później przejęły lokal stacjonarny w Warszawie.
Na najbliższe targi mamy przygotowaną specjalną ofertę. Jeśli ktoś zdecyduje się na którąś z naszych franczyz, będzie mógł kupić gotową do pracy poleasingową przyczepę z pełnym wyposażeniem za promocyjną cenę 99 tys. zł netto. Mamy po jednej promocyjnej przyczepie dla każdego z konceptów. Standardowa cena takiej przyczepy to 107 tys. zł netto, a nowa kosztuje 159 tys. zł.
Jaka jest oferta waszych konceptów?
Cukrem i Solą ma w menu m.in. wrapy, burgery i zapiekanki, w tym naszą flagową, najdłuższą w Polsce zapiekankę, która cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Cafe Słodziak to kawiarnie. Dbamy o to, aby na bieżąco uatrakcyjniać nasze menu. W Cafe Słodziak ostatnio hitem jest dubajska czekolada. Okazało się, że wcale nie była chwilową modą, ten trend nadal się utrzymuje, więc croissant z dodatkiem dubajskiej czekolady zostanie na stałe w naszym menu. Chcemy wprowadzać do oferty kolejne takie viralowe produkty.
Otwieramy zarówno lokale stacjonarne, jak i punkty mobilne. Nasze przyczepy gastronomiczne można kupić lub wynająć.
Na jakie wsparcie mogą liczyć franczyzobiorcy, którzy zdecydują się na współpracę z wami?
Możemy pomóc już na etapie poszukiwania lokalizacji, jeśli franczyzobiorca tego potrzebuje. Oczywiście to on ostatecznie zdecyduje, czy odpowiada mu miejsce, które zaproponujemy. Zapewniamy szkolenia, których długość zależy od wybranego formatu. Dla przyczepy gastronomicznej to 3-5 dni, dla lokalu stacjonarnego ok. 2 tygodnie. Franczyzobiorcy mają dedykowanego opiekuna, który pomaga im przejść przez wszystkie procedury związane z otwarciem, przygotować dokumentację do Sanepidu, jest z nimi przed otwarciem punktu i w czasie otwarcia, a potem odwiedza ich regularnie i na bieżąco wspiera zdalnie. Otrzymują księgę z procedurami, wszystkie receptury, dedykowanych dostawców. W Cafe Słodziak dostają też od nas ekspres i młynki do kawy, zamrażarkę do lodów, szyld.
Franczyzobiorcom, którzy podpiszą z nami umowę do końca kwietnia, gwarantujemy minimum dwa materiały marketingowe w social mediach, dedykowane specjalnie ich punktom. Obecnie, po zmianie strategii marketingowej, generalnie kładziemy bardzo duży nacisk na promocję w social mediach, współpracujemy z tiktokerami i influencerami. To daje bardzo dobre efekty.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
WIZYTÓWKA CAFE SŁODZIAK I CUKREM I SOLĄ
Sieć franczyzowych punktów gastronomicznych. Pierwsza marka to kawiarnie, druga jedzenie typu fast food.
Przyczepa gastronomiczna:
- zakup – od 107 tys. zł netto
- wynajem – 2,5 tys. zł netto miesięcznie
- opłata wstępna – 2 tys. zł
Lokal stacjonarny:
- opłata wstępna – od 5 tys. zł
- kota inwestycji – od 75 tys. zł netto
Opłaty franczyzowe:
- przyczepa – 500 zł plus 1 proc. od obrotu
- lokal stacjonarny – 800 zł plus 2,5 proc. od obrotu
Kamil Woźniak, franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak: / "Wiosna to bardzo istotny czas dla naszych konceptów, ponieważ rozwijamy się także poprzez formaty mobilne". PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Punkt małej gastronomii
/18.06.2025
Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
Cafe Słodziak mocno stawia na social media. Marka otworzyła też nowy punkt franczyzowy.
Franczyzodawcy kilkudziesięciu konceptów czekają na Ciebie! 14 marca do godz. 16:00 na Targach Franczyza na PGE Narodowym dowiesz się, jak otworzyć biznes we franczyzie.
Poznaj kilkadziesiąt sprawdzonych pomysłów na biznes na Targach Franczyza 13-14 marca na PGE Narodowym! Śledź relację na żywo i znajdź inspirację dla siebie!
Zbudowanie biznesu od podstaw to duże wyzwanie, dlatego warto rozważyć sprawdzony model – franczyzę. Już 13-14 marca 2025 na PGE Narodowym w Warszawie odbędą się Targi Franczyza, podczas których poznasz gotowe pomysły na dochodowy biznes.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Stawiam na Mrówkę
/28.10.2025
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
Żabka świętuje kolejny przełom – otwarcie 12 000. sklepu w Polsce. Firma zapowiada dalszą ekspansję – do 2028 roku chce otwierać nawet 1300 sklepów rocznie.
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali