Robert Kuc, CEO Zdrowa Krowa: / "Powołaliśmy Radę Franczyzobiorców, aby usprawnić komunikację z naszymi partnerami franczyzowymi."
Niedziela
17.09.2023
– Pomożemy franczyzobiorcom optymalizować koszty działalności, aby mogli rozwijać swoje biznesy – zapowiada Robert Kuc, CEO Zdrowa Krowa.
 

Pracujecie nad uruchomieniem kolejnych lokali. Gdzie tym razem pojawi się szyld Zdrowa Krowa?

Rzeczywiście, obecnie przygotowujemy się do otwarcia trzech kolejnych restauracji. Do końca roku uruchomimy franczyzowy lokal w Łodzi. Negocjujemy też lokalizację dla restauracji w Gdańsku, którą poprowadzi nasz franczyzobiorca. Z kolei w Gliwicach uruchomimy lokal własny. Wszystkie trzy restauracje powstaną w naszym podstawowym formacie, czyli Zdrowa Krowa.

Ile trzeba teraz zainwestować w waszą franczyzę?

To zależy od formatu. W przypadku modelu Smile & Wine, czyli restauracji premium z coctail barem, inwestycja wynosi ok. 700 tys. zł. Z kolei w formacie Zdrowa Krowa wydatki inwestycyjne to ok. 400 tys. zł. Pracujemy jednak nad obniżeniem kwoty wejścia w biznes przy tym modelu do 100 tys. zł. Przygotowujemy także ofertę dla franczyzobiorców, którzy dysponują odpowiednim kapitałem, ale chcą pozostać wyłącznie inwestorami, nie chcą angażować się w prowadzenie lokalu. Taki model współpracy mamy już w przypadku formatu Smile & Wine, a teraz będzie też możliwy w formacie Zdrowa Krowa. Wspólnie z franczyzobiorcą wprowadzamy menadżera, który prowadzi lokal, natomiast inwestor czerpie z niego dochód pasywny.

A co z trzecim formatem – Zdrowa Krowa Street Slow Food?

Do tej pory był to koncept przeznaczony dla galerii handlowych. Jednak analizujemy ten rynek i mamy wątpliwości, czy obecność w galeriach handlowych nadal ma sens – ze względu na zachowania konsumentów, którzy jednak z nich odpływają. Dlatego postanowiliśmy format Street Slow Food rozwijać dalej w formule dark kitchen. To silny obecnie trend, do tego nie wymagający dużych nakładów inwestycyjnych. A w miarę rozwoju biznesu można później otworzyć lokal stacjonarny.

Czy to jedyne zmiany w waszym koncepcie franczyzowym?

Nie, dużo się u nas dzieje. Powołaliśmy Radę Franczyzobiorców, aby usprawnić komunikację z naszymi partnerami franczyzowymi. Budujemy też dział controllingu. Będziemy monitorować koszty działalności naszych franczyzobiorców i pomożemy je optymalizować. Zależy nam na tym, aby licencjobiorcy rozwijali się w ramach naszej sieci i z osiąganych zysków otwierali z nami kolejne lokale.

Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska

 

WIZYTÓWKA MARKI ZDROWA KROWA

Sieć restauracji z burgerami.

  • 12 lokali
  • inwestycja od 100 tys.
  • jednorazowa opłata wstępna 49 tys. zł netto

Burger na bogato / Lokale Zdrowej Krowy serwują m.in. burgery w wersji premium.

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022