Pizza prosto z Włoch we franczyzie

Właściwy lokal / Bez względu na wielkość miasta na pizzerię La Patata potrzebny jest lokal o powierzchni min. 60 mkw.
Wtorek
21.03.2023
Pizzeria La Patata otworzyła niedawno kolejny lokal w Warszawie. Oferuje pizzę na bazie sprowadzanych z Włoch produktów i chętnie podzieli się swoją licencją na biznes z franczyzobiorcami.
 

Wzorem dla pizzy La Patata są smaki, jakie jej franczyzodawca przywiózł ze swojego wieloletniego pobytu we Włoszech.

– Praktycznie wszystkie produkty do naszej pizzy, oprócz świeżych warzyw, importujemy z Włoch. Nawet kartony na pizzę, ponieważ są specjalnie certyfikowane do kontaktu z gorąca żywnością. W Polsce się takich nie produkuje – mówi Grzegorz Pałubski, franczyzodawca Pizzerii La Patata.

Lokal z ogródkiem

Pierwszy lokal z tym szyldem został otwarty na obrzeżach warszawskiego Wilanowa na początku 2021 roku. Kolejny – franczyzowy – powstał w Miasteczku Wilanów, a w lutym tego roku marka otworzyła drugi lokal własny, tym razem na warszawskim Ursynowie.

– Wprawdzie wszystkie działają w administracyjnych granicach stolicy, ale nasza pierwsza pizzeria, przy ul. Bruzdowej, mieści się już na kompletnych obrzeżach. I ruch jest tutaj bardzo duży – podkreśla Grzegorz Pałubski. – Dlatego śmiało mogę stwierdzić, że nasz koncept sprawdzi się nie w tylko w dużych miastach, ale też w mniejszych.

Bez względu na wielkość miasta na restaurację potrzebny jest lokal o powierzchni min. 60 m2. Wskazane jest też miejsce na ogródek sezonowy.

– W naszym pierwszym lokalu mamy ogródek wielkości 500 m2. W tym roku już w połowie marca goście prosili o wystawienie tam stolików – dodaje franczyzodawca. – Generalnie ogródki w ciepłe dni generują największe przychody.

Wsparcie dla franczyzobiorcy

Franczyzodawca La Patata oferuje pomoc w znalezieniu odpowiedniej lokalizacji. Poleca zwłaszcza lokale po działającej wcześniej gastronomii, bo po pierwsze pozwala to zaoszczędzić na inwestycji, a po drugie skraca czas przygotowań.

– W takim przypadku na inwestycję może wystarczyć kwota od 50 tys. zł – uważa Grzegorz Pałubski. – A wolnych lokali po gastronomii jest teraz sporo.

Centrala może też pomoc w zakupie niezbędnego sprzętu, optymalnie zaprojektować miejsce pracy. Zapewnia szkolenia, m.in. produkcyjne, z obsługi POS, z prowadzenia biznesu.

– Jeżeli pizzeria będzie się mieścić w Warszawie lub okolicach, dostarczymy do niej gotowe ciasto na pizzę, przygotowane w centralnej kuchni. Natomiast lokale znajdującej się w większej odległości będą same przygotowywać ciasto – dodaje franczyzodawca. – Na otwarcie nasi pracownicy, w tym pizzaiolo, przyjeżdżają do lokalu franczyzowego, aby wspomóc jego ekipę. Przed otwarciem organizujemy akcję marketingową, aby od pierwszego dnia przyciągnąć klientów.

Podobnie jak lokale własne marki, także franczyzowe będą opierać się na importowanych z Włoch produktach, dostarczanych przez centralę. Oprócz pizzy w menu jest też lasagne, parmigiana, ostatnio pojawiły się też antipasti z włoskich wędlin i sera, a w planach są makarony.

Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 20 tys. zł, opłata miesięczna to 2,5 proc od obrotu.

 

WIZYTÓWKA LA PATATA

Franczyzowa sieć pizzerii.

  • 3 lokale
  • min. inwestycja 50 tys.
  • opłata wstępna 20 tys.

Włoskie menu / W menu pizzerii La Patata jest kilkadziesiąt rodzajów pizzy, a także m.in. lasagne, parmigiana, antipasti.

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022