Kawiarnia na licencji
Cofix to międzynarodowa sieć, która ma już ponad 350 kawiarni w pięciu krajach. Na polskim rynku działa od 2020 roku, mamy tu dziewięć lokali, w tym trzy franczyzowe. Najnowszy został otwarty na początku września w Warszawie.
– We wrześniu otwieramy kolejną kawiarnię w Warszawie i jedną w Lublinie. A na październik mamy zaplanowane trzy następne otwarcia – wylicza Błażej Małoszuk, dyrektor generalny Cofix Polska. – Do końca roku wejdziemy także do województwa śląskiego i pomorskiego.
Błażej Małoszuk przyznaje, że sytuacja na rynku gastronomicznym jest trudna.
– Ale nasz koncept odbieramy jako najmniej narażony na utratę klientów – przekonuje dyrektor generalny Cofix Polska. -–Przede wszystkim mamy mądrą politykę cenową. Jesteśmy w tym zakresie bardzo konkurencyjni.
Ułatwienia na starcie
Cofix akceptuje zarówno franczyzobiorców, którzy chcą być wyłącznie inwestorami, jak i takich, którzy osobiście chcą poprowadzić kawiarnię.
– Szukamy przede wszystkim osób, które mają świadomość tego, jakie mamy obecnie czasy i jak dziś prowadzić biznes – podkreśla Błażej Małoszuk. – Rozumieją, jakie są ryzyka, umieją je oszacować. Dobrze, aby kandydaci mieli doświadczenie albo w gastronomii, albo w prowadzeniu biznesu – ale nie jest to warunek konieczny. Od początku stawiamy na transparentność i partnerstwo.
Obecnie koncept nie pobiera od nowych franczyzobiorców jednorazowej opłaty wstępnej, która wynosi standardowo 30 tys. zł.
– Opłata zwyczajowo pokrywa koszty naszego zaangażowania w otwarcie biznesu franczyzobiorcy, m.in. poszukiwania lokalizacji, aranżację lokalu, przygotowanie wszelkiej potrzebnej dokumentacji, dobór sprzętu, obsługę prawną, uruchomienie systemu IT – wylicza Błażej Małoszuk. – Teraz franczyzobiorca otrzymuje całe to wsparcie bez ponoszenia kosztów. To jest nasz wkład w biznes partnera, aby jak najbardziej ułatwić mu start.
Minimum przez pierwsze trzy miesiące od otwarcia kawiarni franczyzodawca nie pobiera też opłaty franczyzowej (6 proc. od obrotu).
– Rozumiemy, że najtrudniej jest na początku – mówi Błażej Małoszuk. – I straty produktowe są większe, i klientów jest mniej, a co za tym idzie przychody nie osiągają jeszcze zakładanego poziomu. Rozruch kawiarni trwa zwykle od 3 do 6 miesięcy. Dlatego chcemy franczyzobiorców jak najbardziej odciążyć, rezygnując w tym początkowym okresie z opłat oraz zapewniając maksymalne wsparcie naszego doświadczonego zespołu.
Dobre lokalizacje
Marka przykłada dużą wagę do lokalizacji swoich kawiarni.
– Zależy nam na dobrych lokalizacjach w topowych miejscach, zwłaszcza jeśli to nasz pierwszy lokal w danym mieście – podkreśla Błażej Małoszuk.
Obecnie Cofix skupia się na lokalach wielkości ok. 100 m2, choć bywają odstępstwa od tej reguły – np. kawiarnia w Białymstoku ma 300 m2 powierzchni.
– Otwieramy kawiarnie z salą konsumpcyjną i stolikami. Testowaliśmy model grab&go, ale dzisiaj Polacy już się tak nie spieszą, chcą usiąść przy stoliku, przy kawie czy kieliszku prosecco – mówi Błażej Małoszuk. – Oczywiście są miejsca, gdzie taki model się sprawdzi, jak np. dworce, ale w lokalizacjach streetowych stawiamy na klasyczne kawiarnie. Tu najpełniej możemy budować relacje z gośćmi, przybliżać filozofię marki i tworzyć społeczności skupione na czymś więcej, niż tylko samym produkcie.
Kwota inwestycji zależy głównie od wielkości i stanu lokalu, ale franczyzodawca szacuje, że zawiera się w widełkach 250-450 tys. zł. W tym zawierają się wydatki na sprzęt, który kosztuje 100-130 tys. zł.
– Konkretny model biznesowy jest budowany wspólnie z partnerem. W Cofix obydwie strony razem pracują nad osiągnięciem sukcesu – dodaje Błażej Małoszuk.
WIZYTÓWKA COFIX
Sieć kawiarni.
- ponad 350 lokali na świecie
- inwestycja 250-450 tys. zł
Be opłaty / Obecnie Cofix nie pobiera od nowych franczyzobiorców jednorazowej opłaty wstępnej, która wynosi standardowo 30 tys. zł. ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Pizzeria w mniejszym mieście
/08.10.2025
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Stawiam na Mrówkę
/28.10.2025
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
Żabka świętuje kolejny przełom – otwarcie 12 000. sklepu w Polsce. Firma zapowiada dalszą ekspansję – do 2028 roku chce otwierać nawet 1300 sklepów rocznie.
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali