Pub z piwem kraftowym
Pierwszy lokal Jabeerwocky powstał w Warszawie w 2015 roku. To multitap bar, czyli pub z wieloma kranami piwnymi, serwujący wyłącznie piwa rzemieślnicze.
– Nie ma u nas żadnych piw koncernowych – podkreśla Rafał Kowalczyk, franczyzodawca Jabeerwocky.
Dziś pod szyldem Jabeerwocky funkcjonuje też franczyzowy pub w Poznaniu, a już wkrótce otwarty zostanie lokal w Łodzi, także na licencji.
Dobra lokalizacja
Franczyzodawca chce w pierwszej kolejności otwierać lokale w największych polskich miastach, jak Wrocław czy Kraków.
– Ale te nieco mniejsze też bierzemy pod uwagę – zaznacza Rafał Kowalczyk. – Zapewne lokale będą w nich mniejsze. Dopasujemy wówczas nasz format do takiego rynku. Najważniejszym ograniczeniem jest siła nabywcza gości. Piwa rzemieślnicze są droższe od koncernowych.
W każdym mieście powstanie jeden pub Jabeerwocky. Wyjątkiem jest Warszawa, gdzie oprócz funkcjonującego już lokalu własnego licencjodawca widzi miejsce jeszcze na kilka franczyzowych.
Optymalny lokal na bar powinien mieć wielkość ok. 200 m2. Dobrze, aby dysponował niewielką piwnicą, do której można wstawić chłodnię dla piw.
– Dotychczas lokale otwieraliśmy w zabytkowych kamienicach, ale to nie jest wymóg konieczny. Natomiast powinny to być topowe miejsca w danym mieście, chętnie też w pobliżu innych barów. Goście lubią próbować piw kraftowych w różnych pubach – dodaje franczyzodawca..
Wydatki na inwestycję zależą od stanu technicznego lokalu. Franczyzodawca szacuje, że trzeba na to przeznaczyć min. 200 tys. zł. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 30 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 3 proc. od sprzedaży.
Personel przeszkolony
Mniej więcej jedną trzecią asortymentu pubów stanowią piwa z browaru Jabeerwocky. Reszta może pochodzić z innych browarów rzemieślniczych. Jest też oferta gastronomiczna.
– Serwujemy jedzenie typu finger food. Może to być pizza, burgery, żeberka, ale serwowane nie na talerzach i bez sztućców, bo w naszych lokalach nie ma tzw. drogi brudnej, wymaganej przez przepisy sanitarne – wyjaśnia Rafał Kowalczyk. – Jedzenie zwykle stanowi do 20 proc. sprzedaży w lokalu.
Puby Jabeerwocky są duże, co daje też możliwość wydzielania sporej części baru dla grup gości i robienia rezerwacji nawet na 30-40 osób.
Licencjodawca pomaga franczyzobiorcom znaleźć odpowiednią lokalizację, zrobić rachunek kosztów inwestycyjnych i symulację możliwych do osiągnięcia przychodów. Wspiera przy projekcie aranżacji wnętrza, ustawienia technologii kuchni i baru. Organizuje też szkolenia.
– M.in. ze znajomości piw rzemieślniczych, bo personel musi wiedzieć, co sprzedaje, umieć pomóc klientom w wyborze, w pewnym zakresie również ich edukować z tej tematyki – podkreśla Rafał Kowalczyk. – Ważna jest także umiejętność obsługi gości. Unikamy np. polityki, tematów światopoglądowych.
Franczyzodawca zapewnia też wsparcie marketingowe, pomoc w prowadzeniu social mediów.
W oczekiwaniu na zyski
Licencjobiorca może zatrudnić zaufanego menedżera do zarządzania lokalem, ale franczyzodawca podkreśla, że nadzór właściciela najlepiej służy biznesowi.
– My ze swojej strony też prowadzimy taki nadzór – podkreśla Rafał Kowalczyk. – Lokale franczyzowe korzystają z naszego systemu kasowego. Dzięki temu jest możliwy nasz audyt: kontrolujemy stany magazynowe, wiemy, co się dobrze sprzedaje, możemy sprawdzić trafność oferty i korygować ją.
Według dotychczasowych doświadczeń franczyzodawcy, rentowność w lokalach pojawia się po mniej więcej 4-6 miesiącach.
WIZYTÓWKA JABEERWOCKY
Puby z piwami kraftowymi.
- 1 lokal własny, 1 franczyzowy, 1 w przygotowaniu
- min. kwota inwestycji: 200 tys. zl
- miesięczna opłata franczyzowa: 3 proc. od sprzedaży
Tylko rzemieślnicze / Mniej więcej jedną trzecią asortymentu pubów stanowią piwa z browaru Jabeerwocky, rezta może pochodzić z innych browarów rzemieślniczych. ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Sushi Bistro stawia na rozwój modelu take away
/29.10.2025
Sushi Bistro wprowadza zmiany w menu i chwali się wzrostami sprzedaży.
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Targi Franczyza – tu zaczyna się własny biznes
/31.10.2025
Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
– Inwestycja w siłownię fit+ zwraca się już po mniej więcej 24-36 miesiącach – mówi Marcin Dobrowolski, prezes sieci bezobsługowych siłowni fit+.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Żabka świętuje kolejny przełom – otwarcie 12 000. sklepu w Polsce. Firma zapowiada dalszą ekspansję – do 2028 roku chce otwierać nawet 1300 sklepów rocznie.
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali