Jedyny w mieście / W każdym mieście powstanie jeden pub Jabeerwocky. Wyjątkiem jest Warszawa.
Środa
30.09.2020
Franczyzodawca Jabeerwocky widzi puby pod tym szyldem w każdym dużym polskim mieście. Licencjobiorcom da wyłączność.
 

Pierwszy lokal Jabeerwocky powstał w Warszawie w 2015 roku. To multitap bar, czyli pub z wieloma kranami piwnymi, serwujący wyłącznie piwa rzemieślnicze. 

– Nie ma u nas żadnych piw koncernowych – podkreśla Rafał Kowalczyk, franczyzodawca Jabeerwocky.

Dziś pod szyldem Jabeerwocky funkcjonuje też franczyzowy pub w Poznaniu, a już wkrótce otwarty zostanie lokal w Łodzi, także na licencji.

Dobra lokalizacja

Franczyzodawca chce w pierwszej kolejności otwierać lokale w największych polskich miastach, jak Wrocław czy Kraków. 

– Ale te nieco mniejsze też bierzemy pod uwagę – zaznacza Rafał Kowalczyk. – Zapewne lokale będą w nich mniejsze. Dopasujemy wówczas nasz format do takiego rynku. Najważniejszym ograniczeniem jest siła nabywcza gości. Piwa rzemieślnicze są droższe od koncernowych.

W każdym mieście powstanie jeden pub Jabeerwocky. Wyjątkiem jest Warszawa, gdzie oprócz funkcjonującego już lokalu własnego licencjodawca widzi miejsce jeszcze na kilka franczyzowych.

Optymalny lokal na bar powinien mieć wielkość ok. 200 m2. Dobrze, aby dysponował niewielką piwnicą, do której można wstawić chłodnię dla piw. 

– Dotychczas lokale otwieraliśmy w zabytkowych kamienicach, ale to nie jest wymóg konieczny. Natomiast powinny to być topowe miejsca w danym mieście, chętnie też w pobliżu innych barów. Goście lubią próbować piw kraftowych w różnych pubach – dodaje franczyzodawca..

Wydatki na inwestycję zależą od stanu technicznego lokalu. Franczyzodawca szacuje, że trzeba na to przeznaczyć min. 200 tys. zł. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 30 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 3 proc. od sprzedaży.

Personel przeszkolony

Mniej więcej jedną trzecią asortymentu pubów stanowią piwa z browaru Jabeerwocky. Reszta może pochodzić z innych browarów rzemieślniczych. Jest też oferta gastronomiczna. 

– Serwujemy jedzenie typu finger food. Może to być pizza, burgery, żeberka, ale serwowane nie na talerzach i bez sztućców, bo w naszych lokalach nie ma tzw. drogi brudnej, wymaganej przez przepisy sanitarne – wyjaśnia Rafał Kowalczyk. – Jedzenie zwykle stanowi do 20 proc. sprzedaży w lokalu.

Puby Jabeerwocky są duże, co daje też możliwość wydzielania sporej części baru dla grup gości i robienia rezerwacji nawet na 30-40 osób.

Licencjodawca pomaga franczyzobiorcom znaleźć odpowiednią lokalizację, zrobić rachunek kosztów inwestycyjnych i symulację możliwych do osiągnięcia przychodów. Wspiera przy projekcie aranżacji wnętrza, ustawienia technologii kuchni i baru. Organizuje też szkolenia. 

– M.in. ze znajomości piw rzemieślniczych, bo personel musi wiedzieć, co sprzedaje, umieć pomóc klientom w wyborze, w pewnym zakresie również ich edukować z tej tematyki – podkreśla Rafał Kowalczyk. – Ważna jest także umiejętność obsługi gości. Unikamy np. polityki, tematów światopoglądowych.

Franczyzodawca zapewnia też wsparcie marketingowe, pomoc w prowadzeniu social mediów.

W oczekiwaniu na zyski

Licencjobiorca może zatrudnić zaufanego menedżera do zarządzania lokalem, ale franczyzodawca podkreśla, że nadzór właściciela najlepiej służy biznesowi. 

– My ze swojej strony też prowadzimy taki nadzór – podkreśla Rafał Kowalczyk. – Lokale franczyzowe korzystają z naszego systemu kasowego. Dzięki temu jest możliwy nasz audyt: kontrolujemy stany magazynowe, wiemy, co się dobrze sprzedaje, możemy sprawdzić trafność oferty i korygować ją.

Według dotychczasowych doświadczeń franczyzodawcy, rentowność w lokalach pojawia się po mniej więcej 4-6 miesiącach.

 

WIZYTÓWKA JABEERWOCKY

Puby z piwami kraftowymi.

  • 1 lokal własny, 1 franczyzowy, 1 w przygotowaniu
  • min. kwota inwestycji: 200 tys. zl
  • miesięczna opłata franczyzowa: 3 proc. od sprzedaży

 


Tylko rzemieślnicze / Mniej więcej jedną trzecią asortymentu pubów stanowią piwa z browaru Jabeerwocky, rezta może pochodzić z innych browarów rzemieślniczych.

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022