Bracia we franczyzie
Kamil Sobiczewski jest muzykiem.
– Prowadziłem studio nagrań, fundację, pracowałem z dziećmi – opowiada Kamil Sobiczewski, obecnie franczyzobiorca Krowarzywa. – Ale po 12 latach zacząłem szukać nowych pomysłów. Zastanawiałem się, co mógłbym zrobić dobrego dla świata na większą skalę. I pomyślałem, aby zmieniać gusta żywieniowe ludzi.
Mocny start
W poszukiwaniu pomysłu przez przypadek trafił do właścicieli wegańskiej marki gastronomicznej Krowarzywa.
– Poznaliśmy się dzięki wspólnemu znajomemu. Ja szukałemy foodtrucka do wynajęcia, a oni taki mieli. Chcieli przetestować model prowadzenia go we franczyzie – opowiada Kamil Sobiczewski.
W 2017 roku postawił foodtrucka z wegańskimi burgerami na ul. Piotrkowskiej w Łodzi. Przyjął się tak dobrze, że Kamil Sobiczewski zaczął myśleć o otwarciu stacjonarnego lokalu. Nie znalazł dobrego miejsca w Łodzi, ale znalazł w... Toruniu.
– Kolega zadzwonił, że właśnie tam jest i że to piękne miasto. Pojechaliśmy tam z narzeczoną i nam też się spodobało – śmieje się Kamil Sobiczewski. – Przeprowadziliśmy się do Torunia z Warszawy, a ja namówiłem do współpracy brata.
Toruńska Krowarzywa zaczęła działać w lutym 2018 roku. A bracia Sobiczewscy bardzo szybko zaczęli planować kolejne otwarcie. - Toruń to turystyczne miasto i lato jest bardzo dobrym sezonem dla gastronomii. Za to zimą jest słabiej – nie ukrywa franczyzobiorca Krowarzywa.
Tempo nie słabnie
Tym razem postanowili uruchomić restaurację w swojej rodzinnej Warszawie.
– Wybraliśmy Ursynów. Wiedzieliśmy, jakiego lokalu szukać, aby zaoszczędzić na czasie i wydatkach. Otwarcie udało się przygotować w niecały miesiąc – wspomina Kamil Sobiczewski.
Lokal ruszył latem 2019 r. Okazało się, że mieszkańcy dzielnicy pokochali wegańskie burgery. Dobrej passy nie przerwała nawet zima. Aż nagle na jak grom z jasnego nieba spadł na wszystkich lockdown.
– Na szczęście nasze burgery okazały się odporne na koronawirusa – uśmiecha się Kamil Sobiczewski. – Klienci płynnie przeszli na dostawy. Nawet zatrudniliśmy dodatkowych kierowców.
A w samym środku lockdownu bracia Sobiczewscy otworzyli kolejny lokal, tym razem nastawiony tylko na dowozy. Miejsce wybrali wyznaczając okrąg o sześciokilometrowym promieniu, w zasięgu którego mieszkało ok. 800 tys. ludzi. Wypadło na Bemowo.
– Lokal jest niewielki, ale właśnie zastanawiamy się nad przeprowadzką do większego. Klienci polubili nas na tyle, że chcą też jadać na miejscu – mówi franczyzobiorca.
Bracia nie tracili tempa. W połowie września ruszyła ich kolejna restauracja, na warszawskim Mokotowie.
Braterska wspólpraca
Kamil Sobiczewski znów mieszka w Warszawie, bo tutaj jest główna część biznesu, prowadzonego przez braci. A przy czterech lokalach jest naprawdę dużo pracy.
– Gdy mieliśmy jedną restaurację w Toruniu byłem i menadżerem, i dostawcą, i stałem przy kasie – opowiada Kamil Sobiczewski. – Przy takiej skali biznesu musieliśmy już zatrudnić odpowiedni personel. Bardzo ważny jest fakt, że z bratem doskonale się uzupełniamy. Ja jestem bardziej żywiołowy, za to on jest tą bardziej rozsądną i uporządkowaną stroną naszej spółki. W pojedynkę pewnie żaden z nas nie rozwinąłby biznesu na taką skalę.
Franczyzobiorca podkreśla, że bardzo istotna jest dla niego dobra współpraca z licencjodawcą.
– Zgadzamy się ideologicznie i biznesowo – mówi Kamil Sobiczewski. – Łączą nas stosunki koleżeńskie, ale też jasne zasady biznesowe.
WIZYTÓWKA KROWARZYWA
Sieć lokali wegańskich.
- 16 lokali
- minimalna kwota inwestycji 80 tys. zł

ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Do 60 tys. zł na otwarcie placówki partnerskiej – Alior Bank kontynuuje wsparcie dla przedsiębiorców.
Franczyzodawca Fit+ postawił na ambitne tempo – co miesiąc chce podpisywać co najmniej jedną nową umowę franczyzową. Jak dotąd skutecznie realizuje założony plan.
29-30 maja w Warszawie odbędzie się XI Konferencja BEST FRANCHISE. Eksperci ocenią wpływ zmian geopolitycznych, gospodarki i technologii na przyszłość biznesu.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali