Pizza w dowozie

Pierwszy lokal pod szyldem PizzeriaNocna.pl powstał 10 lat temu w Poznaniu.
– Zauważyliśmy, że w mieście brakuje miejsca, gdzie można zamówić jedzenie późną nocą – opowiada Tomasz Wilczyński, franczyzodawca konceptu PizzeriaNocna.pl. – Otworzyliśmy pierwszy lokal, potem kolejne własne, m.in. w Szczecinie, Wrocławiu, Krakowie. Nie ma drugiej działającej w takim modelu sieci lokali gastronomicznych, co najwyżej pojedyncze placówki.
Lokale Pizzerianocna.pl prowadzą sprzedaż wyłącznie w dowozie lub z odbiorem własnym, bez konsumpcji na miejscu. Są czynne od godz. 17 do 3 lub 4 nad ranem.
Trzy lata temu koncept zdecydował się na wejście we franczyzę. Wszystkie lokale własne zostały przekazane w ręce franczyzobiorców.
– Większość z nich przejęli dotychczasowi menadżerowie lub pracownicy, co tylko potwierdza fakt, że to dobrze prosperujące biznesy – podkreśla Tomasz Wilczyński.
Obecnie działa w sumie siedem pizzerii, wszystkie we franczyzie.
Na wyłączność
PizzeriaNocna.pl chce rozwijać sieć w dużych miastach. W każdym będzie działała tylko jedna placówka. Wyjątkiem ma być Warszawa. Tutaj franczyzodawca widzi miejsce na trzy lokale – albo prowadzone przez jednego franczyzobiorcę, albo przez trzech różnych. Można otwierać pizzerię od podstaw, ale licencjodawca daje także możliwość przyłączenia się do sieci już funkcjonującym lokalom (nie tylko działającym w dowozie, ale też standardowym), które chcą rozszerzyć ofertę i zwiększyć przychody, prowadząc również nocną sprzedaż. Jak szacuje franczyzodawca, w tym ostatnim przypadku na start wystarczy 25 tys. zł. Natomiast jeśli przygotowujemy lokal od podstaw, trzeba się liczyć z wydatkiem przynajmniej 75 tys. zł. W tych kwotach zawiera się już wstępna opłata licencyjna, która wynosi od 15 do 25 tys. zł.
W oczekiwaniu na zyski
Franczyzodawca oferuje pomoc w znalezieniu lokalizacji, uzyskaniu dofinansowania – w razie takiej potrzeby, szkolenia, w tym spotkania z już działającymi licencjobiorcami.
– Zapewniamy pełne wsparcie i doradztwo przez cały czas trwania współpracy, w zakresie m.in. prowadzenia biznesu, optymalizacji kosztów działalności, prowadzenia księgowości – wylicza Tomasz Wilczyński. – Tworzymy grupę zakupową, co pozwala naszym franczyzobiorcą na wygenerowanie dużych oszczędności.
Jak mówi licencjodawca, niektóre pizzerie zaczęły osiągać zyski już po dwóch - trzech miesiącach działalności. Jednak średni czas oczekiwania na rentowność przyjmuje na maksimum pół roku.
– Miesięczne opłaty franczyzowe zależą od kilku czynników, m.in. wielkości miasta, poziomu konkurencji. Na początku, kiedy biznes dopiero się rozkręca, są kilkusetzłotowe. Później kształtują się na poziomie od 2 do 8 tys. zł – dodaje Tomasz Wilczyński.
WIZYTÓWKA MARKI PIZZERIANOCNA.PL
Sieć pizzerii specjalizujących się w dowozie.
- 7 lokali franczyzowych
- opłata licencyjna 15-25 tys. zł
- czas oczekiwania na rentowność maksymalnie 6 miesięcy
ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Do 60 tys. zł na otwarcie placówki partnerskiej – Alior Bank kontynuuje wsparcie dla przedsiębiorców.
Franczyzodawca Fit+ postawił na ambitne tempo – co miesiąc chce podpisywać co najmniej jedną nową umowę franczyzową. Jak dotąd skutecznie realizuje założony plan.
29-30 maja w Warszawie odbędzie się XI Konferencja BEST FRANCHISE. Eksperci ocenią wpływ zmian geopolitycznych, gospodarki i technologii na przyszłość biznesu.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali