Franczyza na słodko
Lviv Handmade Chocolate powstała w 2009 roku. Rok później marka zaczęła budować sieć kawiarni połączonych ze sklepami, serwujących m.in. czekoladę do picia, ale także ręcznie robione bombonierki, praliny i inne czekoladowe smakołyki. Dziś sieć liczy w sumie 49 placówek, z czego trzy działają poza Ukrainą, w azerbejdżańskim Baku. Tylko sześć to kawiarnie własne, reszta jest prowadzona przez franczyzobiorców. Teraz koncept zaczął poszukiwania licencjobiorców nad Wisłą.
– Priorytetowe są dla nas miasta liczące powyżej 200 tys. mieszkańców – mówi Vita Bereziak z Lviv Handmade Chocolate. – Preferowane lokalizacje to centra miast lub główne galerie handlowe. W przypadku galerii handlowej zalecamy lokale w sąsiedztwie supermarketu lub strefy zabaw dla dzieci.
Lokal powinien mieć powierzchnię 120-150 m2 i minimum jedną witrynę, mile widziane jest miejsce na letni ogródek oraz parking w pobliżu. Średnia kwota inwestycji waha się od 50 do 150 tys. dolarów (zależy głównie od stanu wyjściowego lokalu, jego wielkości). Wstępna opłata licencyjna jest ustalana indywidualnie i dla krajów europejskich zaczyna się od sumy 15 tys. dolarów. Franczyzodawca pomaga licencjobiorcom m.in. w przygotowaniu projektu lokalu, zapewnia szkolenia dla personelu, udostępnia menu i wszystkie receptury. Nad uruchomieniem kawiarni czuwa wyznaczony zespół projektowy.
Franczyzobiorcy zaopatrują się w centrali Lviv Handmade Chocolate, korzystając z rabatu w wysokości 30 proc.
– Nasze wsparcie trwa przez cały okres współpracy – zapewnia Vita Bereziak. – Menedżer ds. franczyzy na bieżąco reaguje na ewentualne problemy czy pytania franczyzobiorców, systematycznie wprowadzamy programy szkoleniowe dla pracowników, aktualizujemy asortyment placówek, uwzględniając m.in. tendencje rynkowe, okresy wakacyjne.
Miesięczna opłata franczyzowa wynosi maksymalnie 6 proc. od obrotu i jest płatna od trzeciego miesiąca współpracy. Licencjodawca robi indywidualne wyliczenia okresu zwrotu z inwestycji dla lokali franczyzowych.

ZOBACZ W KATALOGU




















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

– Miasta, w których kwitnie życie studenckie to odpowiednie rynki dla pubów Przybij Piątaka – mówi Kamil Przybylski, menadżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Islak Burger to nowy produkt i nowa franczyza na polskim rynku.
Jagoda i Robert Wojtkowscy nie mogli znaleźć nikogo, kto zrobi im tort weselny bez cukru i laktozy. Teraz sami robią zdrowe przysmaki, jako franczyzobiorcy Fit Cake.
Franczyzodawca marek New York Pizza Department i ŻarWOK zmienia zasady naliczania opłat franczyzowych. Franczyzobiorcy mogą sporo zaoszczędzić.
Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Do znalezienia biznesu, w który chciałoby się zainwestować, trzeba się dobrze przygotować. Choć wybór branży i konkretnego systemu franczyzowego jest subiektywny, to ocena części elementów umowy franczyzy podlega obiektywnym kryteriom.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali