Jak zarabiać na pizzy
New York Pizza Department licencję na biznes udostępnia franczyzobiorcom od 2014 roku. Pod tym szyldem działa obecnie w całej Polsce 20 pizzerii, sześć kolejnych jest przygotowywanych do otwarcia.
Marka proponuje franczyzobiorcom aż cztery formaty lokali. Standardowy to tradycyjna pizzeria z konsumpcją na miejscu i dowozami do klienta. Drugi format – express – to lokal bez konsumpcji na miejscu, realizujący zamówienia w dowozie lub z odbiorem własnym. Trzecia opcja, New York Pizza Department by Night, jest przeznaczona dla franczyzobiorców, którzy prowadzą już któryś z poprzednich konceptów. Mogą otworzyć dodatkowy biznes w postaci lokalu czynnego też w nocy, realizującego zamówienia w dowozie.
– Szczególnie korzystne dla tego typu działalności są duże aglomeracje. Miasta, w których toczy się nocne życie, np. Warszawa Kraków, Trójmiasto, aglomeracja śląska – mówi Tomasz Jench, franczyzodawca NYPD.
Minimalna kwota inwestycji to 35 tys. zł w przypadku formuły NYPD Express i 55 tys. zł dla lokalu z salą konsumpcyjną. Ostatnio franczyzodawca wprowadził do oferty czwarty format, z obniżoną kwotą inwestycji. To lokal, który może rosnąć wraz ze wzrostem obrotów, dzięki zastosowaniu modułowych pieców do pizzy. Na początek wystarczy kupić jedną komorę, a gdy biznes się rozwinie, dołączać kolejne. Podobnie sukcesywnie można rozbudowywać np. stanowisko pracy pizzera. Szacowana przez licencjodawcę minimalna kwota inwestycji to 25 tys. zł netto. W porównaniu z innymi formatami menu jest tu ograniczone. Będzie w nim pizza, sałatki oraz kurczak manhattan style chicken, natomiast zabraknie m.in. burgerów czy makaronów.
– Ktoś, kto myśli o otwarciu formatu restauracyjnego może zamiast tego zainwestować w dwa lokale NYPD Express Mini. I w ten sposób podwoić swoje zyski – zachęca Tomasz Jench.
W każdym z formatów opłata wstępna wynosi 5 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa w trzech pierwszych formatach to 1 tys. zł, a w wersji Express Mini 800 zł.
Co ważne, NYPD otwiera pizzerie zarówno w dużych miastach, jak i w tych zdecydowanie mniejszych, liczących powyżej 10 tys. mieszkańców. Franczyzodawca pomaga w wyborze lokalizacji, wspiera też licencjobiorców na etapie projektowania budynku i wystroju wnętrza, pomaga uzyskać certyfikaty i pozwolenia od sanepidu. Przekazuje wszystkie receptury na dania i wynegocjowane warunki współpracy z takimi portalami, jak Pyszne.pl i Pizzaportal.pl. W ramach umowy franczyzobiorca otrzymuje trzydniowe szkolenie w centrali NYPD i prawie tygodniowy kurs na miejscu dla personelu restauracji.
New York Pizza Department będzie miał swoje stoisko na zbliżających się Targach Franczyzy „Pomysł na firmę” w Katowicach (29-30 marca). O tym, jak otworzyć opłacalną pizzerię Tomasz Jench, franczyzodawca konceptu, opowie podczas wykładu, który wygłosi w ramach forum szkoleniowego w trakcie trwania imprezy.

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Dowiedz się z nowego numeru magazynu "Własny Biznes FRANCHISING".
Zainspiruj się sukcesami i poznaj sprawdzone pomysły na biznes! Grudniowy numer „Własny Biznes FRANCHISING” pełen praktycznych porad i historii przedsiębiorców już w sprzedaży!
Marka New York Pizza Department podpisała umowę z masterfranczyzobiorcą w Egipcie. Na przyszły rok zapowiada pierwsze otwarcia na egipskim rynku.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w lutowym wydaniu magazynu.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

O tym, dlaczego Xtreme Fitness Gyms stawia na wolnostojące kluby, opowiada Filip Puchalski, Commercial Director marki.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Iwona Korneluk 15 lat temu otworzyła swój pierwszy sklep pod szyldem Moodo. Jak jej się współpracuje z marką?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali