Pizza w wersji mini
Sieć pizzerii pod szyldem New York Pizza Department liczy obecnie 20 lokali. Do tej pory franczyzobiorcy mogli wybierać z trzech formatów. Standardowy to tradycyjna pizzeria z salą konsumpcyjną i dowozami do klienta. Drugi format – express – to lokal bez konsumpcji na miejscu, realizujący zamówienia w dowozie lub z odbiorem własnym. Natomiast trzeci format to nocne pizzerie, czyli New York Pizza Department by Night. Powstał z myślą o franczyzobiorcach, którzy prowadzą już któryś z poprzednich konceptów. Mogą otworzyć dodatkowy biznes w postaci lokalu czynnego też w nocy, realizującego zamówienia w dowozie.
Minimalna kwota inwestycji to 35 tys. zł w przypadku formuły NYPD Express i 55 tys. zł dla formatu restauracyjnego. Teraz franczyzodawca proponuje jeszcze jedną opcję – NYPD Express Mini.
– W tym formacie udało nam się obniżyć kwotę inwestycji – wyjaśnia Tomasz Jench, franczyzodawca New York Pizza Department. – To będzie lokal, który może rosnąć wraz ze wzrostem obrotów, dzięki zastosowaniu modułowych pieców do pizzy. Na początek wystarczy kupić jedna komorę, a gdy biznes się rozwinie, dokupić kolejną, którą można po prostu dołączyć do poprzedniej. Podobnie sukcesywnie można rozbudowywać np. stanowisko pracy pizzera.
Na ten format potrzebny jest lokal wielkości 30-35 m2. Szacowana przez licencjodawcę minimalna kwota inwestycji to 25 tys. zł netto. Menu będzie ograniczone w porównaniu z innymi formatami. Będzie w nim pizza, sałatki oraz kurczak manhattan style chicken, natomiast zabraknie m.in. burgerów czy makaronów. Opłata wstępna jest taka sama, jak przy innych formatach, czyli 5 tys. zł. Niższa jest natomiast miesięczna opłata franczyzowa, która wynosi 800 zł.
– NYPD Express Mini to propozycja nie tylko dla osób, które szukają franczyzy o niskiej kwocie wejścia – podkreśla Tomasz Jench. – Np. ktoś, kto myśli o otwarciu formatu restauracyjnego może zamiast tego zainwestować w dwa lokale NYPD Express Mini. I podwoić swoje zyski. Ryzyko, że obydwie lokalizacje nie wypalą jest minimalne. Za to prowadzenie dwóch lokali pozwala np. rotować personelem czy zamówieniami. Ten format ogranicza też koszty stałe, bo wymaga mniejszego metrażu, mniejszej liczby pracowników.
W tej chwili NYPD przygotowuje się do otwarcia kolejnych dziewięciu pizzerii franczyzowych, w różnych formatach.
– Podpisaliśmy też z nowym licencjobiorcą umowę na wyłącznośc na otwarcie lokali w Szczecinie – mówi Tomasz Jench. – Docelowo w ciągu dwóch lat mają tam powstać minimum cztery lokale.
Tomasz Jench, franczyzodawca New York Pizza Department / "NYPD Express Mini to lokal, który może rosnąć wraz ze wzrostem obrotów, dzięki zastosowaniu modułowych pieców do pizzy". PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Targi Franczyza – tu zaczyna się własny biznes
/31.10.2025
Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki to miejsce, gdzie pomysły na własny biznes nabierają realnych kształtów. Śledź naszą relację i przekonaj się, dlaczego warto być tam osobiście!
Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Stawiam na Mrówkę
/28.10.2025
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Żabka świętuje kolejny przełom – otwarcie 12 000. sklepu w Polsce. Firma zapowiada dalszą ekspansję – do 2028 roku chce otwierać nawet 1300 sklepów rocznie.
Masz lokal i głowę do biznesu? Drogerie Natura dadzą Ci resztę: silną markę, zatowarowanie i wsparcie. Możesz zarabiać od pierwszego dnia.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali