Przepis na krewetki
Podstawą menu Shrimp House są oczywiście krewetki, serwowane w różnej postaci. W jadłospisie znajdują się m.in. makarony, kanapki, sałatki czy zupy. Początkowo marka planowała rozwój w dużych miastach, ale chętni na franczyzobiorców pojawili się też w tych średnich i nieco mniejszych, jak np. Częstochowa czy Rybnik. Dziś pod szyldem Shrimp House działa 11 lokali typu bistro.
– Przygotowujemy w tej chwili do otwarcia trzy kolejne, w Gdyni, Warszawie i Bydgoszczy – wylicza Maciej Frymar, franczyzodawca Shrimp House.
Lokal na bistro powinien mieć przynajmniej 100 m2 i możliwość wystawienia ogródka sezonowego oraz uzyskania koncesji na alkohol.
- Powierzchnia zależy jednak od wielkości miasta. W mniejszych ośrodkach może być to mniej niż 100 m2. Każdą lokalizacje rozpatrujemy indywidualnie - dodaje Maciej Frymar.
Franczyzodawca zapewnia, że stara się jak najwięcej pomagać podczas przygotowywania nowej placówki do otwarcia.
– Studio architektoniczne, z którym współpracujemy, robi projekt lokalu. Projekty technologiczne przygotowuje franczyzobiorca, ale my możemy polecić mu fachowców. Podobnie jak dostawców wyposażenia, u których mamy wynegocjowane rabaty. Przed otwarciem nasi przedstawiciele jadą do nowego bistro na kilka dni i pomagają ekipie wdrożyć się w obowiązki i codzienny rytm działania lokalu – mówi Maciej Frymar.
Według szacunków franczyzodawcy na inwestycję należy przeznaczyć minimum 400 tys. zł. Jednorazowa opłata wstępna wynosi 15 tys. zł netto. Miesięczna opłata franczyzowa to 4 proc. od obrotu netto. Licencjodawca zapewnia też szkolenia dla franczyzobiorcy i personelu, obejmujące pracę na każdym stanowisku. Według jego zaleceń na jednej zmianie w lokalu powinny pracować cztery osoby: trzy w kuchni i jedna przy kasie. W weekendy przydaje się jeszcze jeden pracownik, na zmywaku. W bistrach Shrimp House obowiązuje samoobsługa, więc nie ma potrzeby zatrudniania kelnerów.
W krewetki i niektóre przyprawy licencjobiorcy zaopatrują się w centrali marki. Resztę produktów kupują od własnych dostawców, ale trzymając się wskazówek franczyzodawcy.
Krewetki w roli głównej / Podstawą menu Shrimp House są krewetki, serwowane w różnej postaci. W jadłospisie znajdują się m.in. makarony, kanapki, sałatki czy zupy. ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Pizzeria w mniejszym mieście
/08.10.2025
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Stawiam na Mrówkę
/28.10.2025
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
Żabka świętuje kolejny przełom – otwarcie 12 000. sklepu w Polsce. Firma zapowiada dalszą ekspansję – do 2028 roku chce otwierać nawet 1300 sklepów rocznie.
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali