Lody ruszają w teren
                                                                        Sezon lodowy już się rozpoczął?
Tak, niektóre z naszych 120 punkty rozpoczęły już pracę. Ale wciąż jest czas, by uruchomić nową placówkę. Przyczepy marki Lody Przygoda&Lavazza czekają na nowych franczyzobiorców. Chcemy rozbudowywać naszą sieć w miastach liczących ok. 30 tys. mieszkańców. Takie rynki, w przeciwieństwie do dużych miast, nie są jeszcze nasycone lodziarniami. Mamy do zaproponowania gotowe lokalizacje przy marketach Kaufland w całym kraju, ale franczyzobiorcy mogą też sami wyszukać dla siebie atrakcyjne miejsce. Warunek jest taki, że musi ono mieć dostęp do źródła prądu.
Ile trzeba przeznaczyć na inwestycję w przyczepę z lodami?
Oferujemy franczyzobiorcom pięć rodzajów przyczep gastronomicznych. W zależności od wyposażenia (np. maszyna do lodów włoskich, do świderków, gofrownica, ekspres do kawy) ich koszt to od 63 do 97 tys. zł. Można skorzystać z leasingu lub kredytu, co obniży kwotę inwestycji na starcie. Nie pobieramy opłaty wstępnej, przez pierwszy rok współpracy franczyzobiorca nie musi też płacić miesięcznej opłaty franczyzowej. Później wynosi ona 500 zł, płatne tylko w czasie trwania sezonu.
Lody to biznes mocno zależny od pogody, która bywa kapryśna. Czy naprawdę można na nim zarobić?
Nawet jeśli pada, to nigdy przez całą wiosnę i lato. Poza tym mobilny punkt daje tę możliwość, że w każdej chwili możemy go przestawić w inne miejsce. Jeśli jesteśmy niezadowoleni z lokalizacji, bo np. dana miejscowość świeci latem pustkami, możemy poszukać lepszej. Mieliśmy np. franczyzobiorcę z Żywca, który postanowił w trakcie sezonu przenieść się z przyczepą nad morze. Większość franczyzobiorców, którzy zaczynają współpracę z nami, zakłada, że będzie to dla nich tylko dodatkowy biznes sezonowy. A po sezonie, gdy widzą, jak bardzo może to być opłacalna działalność, decydują się na zakup kolejnych przyczep, chcą się rozwijać, negocjują z nami wyłączność terytorialną. Przy dobrej lokalizacji inwestycja w przyczepę może się zwrócić po jednym sezonie. Nasz system szkoleń pozwala na to, by każdego nauczyć obsługi maszyn i prowadzenia lodziarni. Wśród franczyzobiorców mamy np. panią, która dorabia sobie w ten sposób do emerytury, pracując tylko w weekendy.
Rozmawiała Monika Wojniak
ZOBACZ W KATALOGU
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
                                             
                                                Sushi Bistro stawia na rozwój modelu take away
                                                /29.10.2025
                                            
                                            Sushi Bistro wprowadza zmiany w menu i chwali się wzrostami sprzedaży.
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
                                             
                                                Targi Franczyza – tu zaczyna się własny biznes
                                                /31.10.2025
                                            
                                            Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
– Inwestycja w siłownię fit+ zwraca się już po mniej więcej 24-36 miesiącach – mówi Marcin Dobrowolski, prezes sieci bezobsługowych siłowni fit+.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Żabka świętuje kolejny przełom – otwarcie 12 000. sklepu w Polsce. Firma zapowiada dalszą ekspansję – do 2028 roku chce otwierać nawet 1300 sklepów rocznie.
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali