Ministerstwo we franczyzie

Koncept, słynący z serwowanych w przystępnych cenach alkoholi i równie niedrogich zimnych i ciepłych przekąsek, wszedł na rynek w 2011 roku. Wtedy otwarto pierwszy lokal w Gliwicach. Rok później właściciele otwierali już kolejny, w Katowicach.
– Pomyśleliśmy, że skoro mamy zamiar rozbudowywać naszą sieć, to musimy pomyśleć o franczyzie. I tak zrobiliśmy – opowiada Jerzy Penderecki, współwłaściciel Ministerstwa Śledzia i Wódki.
Dziś pod tym szyldem działa już prawie 30 lokali. Wszystkie – oprócz jednego – funkcjonują we franczyzie. Tylko w tym roku otwarte zostało już sześć, a w najbliższych planach są dwa kolejne. Franczyzodawca celuje w miasta liczące powyżej 50 tys. mieszkańców, choć przystaje na wyjątki od tej reguły.
– Otworzyliśmy np. lokal w dwudziestotysięcznym Opocznie. Franczyzobiorcy mieli tam własny lokal, co już na starcie dało oszczędności. Sami zaangażowali się też w prowadzenie pubu, co znów pozwala obniżyć koszty działalności – mówi Jerzy Penderecki.
Lokalizacji na Ministerstwo Śledzia i Wódki trzeba szukać przy miejskich deptakach, rynkach lub przylegających do nich uliczkach. Działające obecnie lokale mają powierzchnię od 60 do 250 m2. Ten największy funkcjonuje w Bydgoszczy i ma dwa poziomy. Koszty inwestycji franczyzodawca szacuje na 1-1,5 tys. zł za metr kwadratowy. Opłata za przystąpienie do sieci wynosi 3 tys. zł netto, a miesięczna opłata franczyzowa 1 tys. zł netto. W zamian franczyzobiorcy mogą liczyć m.in. na pomoc przy wyborze lokalu, projektach technicznych, projekt aranżacji wnętrza, szkolenie z zakresu przygotowania dań oraz obsługi klienta, elementy wystroju i reklamy zewnętrznej, akcje marketingowe, zniżki dla sieci u dostawców na cały asortyment alkoholi oraz napoi bezalkoholowych.
Około 70 proc. lokali Ministerstwa Śledzia i Wódki znajduje się na Śląsku.
– Ale szukamy franczyzobiorców w całej Polski – podkreśla Jerzy Penderecki. – Obecnie zależy nam otwarciu nowych lokali szczególnie w dużych miastach, jak np. Warszawa, Wrocław, Poznań czy Trójmiasto.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki można poznać 100 najciekawszych franczyz w Polsce. Przyjdź i wybierz biznes dla siebie. Śledź relację z targów na żywo.
Już w czwartek zaczynają się jesienne Targi Franczyza! Przyjdź i wybierz biznes dla siebie! Franczyzodawcy czekają od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki.
Masz na inwestycję 50, 150, a może 200 tys. zł? Zobacz, jaki biznes możesz za to otworzyć.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

29-30 maja w Warszawie odbędzie się XI Konferencja BEST FRANCHISE. Eksperci ocenią wpływ zmian geopolitycznych, gospodarki i technologii na przyszłość biznesu.
W dobie dynamicznych zmian gospodarczych, niepewności rynkowej i rosnących oczekiwań klientów, budowanie trwałej i zaufanej marki staje się jednym z najważniejszych wyzwań dla współczesnych firm.
Do 60 tys. zł na otwarcie placówki partnerskiej – Alior Bank kontynuuje wsparcie dla przedsiębiorców.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
– To nie jest tylko praca z parą młodą czy rodzicami pary młodej. To też praca ze wszystkimi ludźmi, którzy w tej branży pracują. I z każdym trzeba się dogadać – mówi Justyna Grzymała, wedding plannerka.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali