Otwieramy kebab

Sieć Berlin Döner Kebap pojawiła się w Polsce 19 lat temu. We franczyzie rozwija się od 2012 roku. Jak sama nazwa wskazuje, marka powstała w Berlinie, który uznawany jest za stolicę kebaba. Obecnie sieć Berlin Döner Kebap liczy 34 restauracje, z czego 21 to placówki franczyzowe, a 13 to jednostki własne. Wkrótce liczba ta wzrośnie, bo trwają zaawansowane rozmowy z potencjalnymi partnerami w Wielkopolsce, na Śląsku, w Małopolsce, Pomorzu i w Lubuskim.
– Zwiększyliśmy liczbę otwarć do 10 lokali w roku, na co pozwalają nasze możliwości logistyczne, organizacyjne i szkoleniowe. Planujemy utrzymać co najmniej takie tempo także w przyszłym roku – potwierdza Karol Kostyrka, menedżer ds. rozwoju Berlin Döner Kebap w Polsce.
Berlin Döner Kebap otwiera swoje restauracje w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców. Preferowane lokalizacje to centra handlowe lub miejsca o bardzo dużym natężeniu ruchu. Lokal powinien mieć przynajmniej 50 m2.
Aby zostać franczyzobiorcą sieci Berlin Döner Kebap, nie trzeba mieć doświadczenia w branży gastronomicznej ani prowadzić działalności – można ją otworzyć dopiero w momencie finalizacji rozmów o podjęciu współpracy. Liczy się coś innego.
– Istotne dla powodzenia projektu jest zaangażowanie partnera, nakład pracy i motywacja do osiągnięcia sukcesu. Wiedza na temat specyfiki działalności, szkolenie i bieżące wsparcie jest elementem know-how, które franczyzobiorca sieci otrzymuje w pakiecie wraz z pozostałymi elementami – mówi Karol Kostyrka.
Minimalna kwota inwestycji we własną, nowo otwieraną restaurację Berlin Döner Kebap to 300 tys. zł. Jednak średnia – obliczona na podstawie ostatnich kilkunastu otwarć – to ok. 400 tys. zł. Zalecane jest, aby środki własne franczyzobiorcy stanowiły minimum 50 proc. wartości inwestycji, czyli co najmniej 200 tys. zł. Reszta może pochodzić z różnych form finansowania zewnętrznego (leasing, kredyt, pożyczka).
– Poziom ponoszonych kosztów jest zależny od lokalizacji i szeregu innych indywidualnych czynników, które omawiamy z naszym partnerem. Nie pobieramy opłaty licencyjnej i nie pobieramy środków niezwiązanych z rzeczywistymi kosztami – zawsze jest to odzwierciedlenie realnie poniesionych kosztów dotyczących konkretnej lokalizacji – mówi Karol Kostyrka.
Kapitał jest przeznaczany na dostosowanie lokalu do standardów sieci, prace instalacyjne, zakup mebli, sprzętu i wyposażenia. Aby uniknąć niedoszacowania kosztów, przedstawiciele sieci sporządzają zawsze dwa warianty – optymistyczny i pesymistyczny, co pozwala oszacować ewentualne ryzyko i zabezpieczyć środki po stronie partnera.
Franczyzodawca Berlin Döner Kebap otwarty jest również na współpracę z osobami, które prowadzą już lokal gastronomiczny i chciałyby przyłączyć go do sieci. Wówczas kwota inwestycji ulega znaczącemu obniżeniu i zaczyna się od 150 tys. zł.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Intermarché obniża ceny, So Coffee nie chce marnować jedzenia, a Multi Ice Group podlicza otwarcia. Przegląd tygodnia 10-17 lutego.
Kebab stał się prawie daniem narodowym Polaków. Może więc być dobrym pomysłem na biznes. Co trzeba zrobić, żeby otworzyć i z sukcesem prowadzić kebabownię?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w styczniowym wydaniu magazynu.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

O tym, dlaczego Xtreme Fitness Gyms stawia na wolnostojące kluby, opowiada Filip Puchalski, Commercial Director marki.
Iwona Korneluk 15 lat temu otworzyła swój pierwszy sklep pod szyldem Moodo. Jak jej się współpracuje z marką?
O wygodę i dyskrecję najłatwiej na własnym podwórku. Dlatego Laser On The Way szybko zyskuje zwolenników. Na czym polega ten koncept?
Homla chce powiększyć swoją sieć. Szuka franczyzobiorców zainteresowanych otwarciem sklepu marki w miastach powyżej 30 tys. mieszkańców.
Przejście z pracy na etacie do prowadzenia własnej działalności to decyzja wymagająca odwagi. Kasper Serafiński, właściciel sklepu Powered by Kramp, długo zastanawiał się, czy jest gotowy.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali