Znana sieć pizzerii chce nad Wisłę
Chris Wynne, dyrektor generalny firmy PJ Wester, która jest masterfranczyzobiorcą marki
W Polsce konkurencja w segmencie pizzerii jest bardzo duża. Mocną pozycję mają już nie tylko międzynarodowe marki, jak Pizza Hut, ale też krajowe sieci, jak Da Grasso czy Biesiadowo. Może nie być łatwo wywalczyć sobie miejsce na rynku.
Firma Papa John’s jest uznanym światowym liderem w kategorii pizzy. Pod jej szyldem działa obecnie ponad 5 tys. lokali w 45 krajach na całym świecie. Konkurencja zawsze istnieje i jest wyraźnym wskaźnikiem popytu na pizzę na danym rynku. Papa John’s inwestuje więcej niż wiele innych podmiotów w tej branży – po to, aby konsekwentnie dostarczać doskonały produkt i najwyższej jakości usługi. Nie używamy tanich i wysoko przetworzonych składników. Niezależnie od tego, czy jest to nasz charakterystyczny sos, dodatki, nasze oryginalne świeże ciasto, czy nawet samo opakowanie – dbamy o to, by zawsze zapewnić produkt najlepszej jakości. W Polsce oraz krajach Federacji Rosyjskiej i Wspólnoty Niepodległych Państw Papa John’s jest reprezentowana przez firmę PJ Western Retail Investments Ltd, która jako masterfranczyzobiorca marki prowadzi obecnie już 120 lokali.
Czy marka będzie się rozwijała w Polsce wyłącznie poprzez franczyzę, czy także przez otwarcia lokali własnych?
PJ Western Retail Investments Ltd, jako masterfranczyzobiorca na Polskę, otworzy i będzie prowadzić własne restauracje w Warszawie, Krakowie i we Wrocławiu. Pierwsza z nich ruszy w Warszawie już w grudniu tego roku. Niezależnie od tego poszukujemy partnerów, którzy chcieliby otworzyć restauracje w dużych miastach Polski – w Łodzi, Poznaniu, Szczecinie, Bydgoszczy, Lublinie, Katowicach.
Dla ilu pizzerii widzicie Państwo miejsce w naszym kraju?
Papa John’s planuje otworzyć ponad 20 swoich lokali na polskim rynku, w ciągu najbliższych kilku lat. W Polsce zamierzamy rozwijać dwa rodzaje lokali pod szyldem Papa John’s: punkty zorientowane na dostawę – z minimalną liczbą miejsc siedzących oraz przestronne rodzinne restauracje. Jako że zamierzamy skupić się szczególnie na rozwoju kanału delivery, to szukamy lokalizacji w gęsto zaludnionych obszarach. Koszt inwestycji, czyli przygotowania restauracji pod klucz, zaczyna się od 200 tys. dolarów. Przewidywany okres zwrotu z inwestycji to od 2 do 4 lat.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Pizzeria w mniejszym mieście
/08.10.2025
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Stawiam na Mrówkę
/28.10.2025
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
Żabka świętuje kolejny przełom – otwarcie 12 000. sklepu w Polsce. Firma zapowiada dalszą ekspansję – do 2028 roku chce otwierać nawet 1300 sklepów rocznie.
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali