Eko-kawiarnia w dużym mieście
James Hancock, współwłaściciel kawiarnianego konceptu Organic Cofee & more
W jakich miastach sprawdza się koncept Organic Coffee & more?
Życie pokazało, że najlepszy rynek dla naszych lokali to największe polskie miasta. To właśnie tam mieszkają klienci z naszej grupy docelowej – zarówno jeśli chodzi o kwestie finansowe, jak i świadomość ekologiczną, czy zainteresowanie zdrowym trybem życia i takim samym odżywianiem. A to właśnie jest podstawą działalności naszych lokali. Tak więc w rozwoju naszego konceptu będziemy się skupiać na dużych miastach. Mniejsze rynki będziemy analizować indywidualnie. Nasi franczyzobiorcy to głównie ludzie młodzi, choć zapytania dostajemy od osób z różnych grup wiekowych. W Polsce ciągle jeszcze pod hasłem „eko” kryją się bardzo różne interpretacje. Dla jednych to po prostu zdrowa, ekologiczna żywność – każda, łącznie z mięsem. Inni rozumieją przez to jedzenie wegańskie, jeszcze inni dietetyczne. My przygotowujemy każdego rodzaju posiłki, kierując się jedną ważną zasadą – menu opieramy całkowicie na produktach, które mają certyfikaty żywności ekologicznej.
Ile lokali działa obecnie pod waszym szyldem?
Mamy w tej chwili siedem lokali, z czego pięć franczyzowych. Oprócz tego również pracuje nasz własny coffee truck. Zdecydowana większość, bo aż sześć kawiarni, działa w Warszawie, natomiast jedna w Krakowie. Jeszcze w tym roku chcemy otworzyć kolejne trzy lokale, w tym także poza stolicą. Myślę, że satysfakcjonujące nas w tej chwili tempo rozwoju to pięć otwarć rocznie.
Ile trzeba zainwestować w kawiarnię Organic Coffee & more?
Optymalna wielkość lokalu to 50-100 m2. Przy takiej powierzchni inwestycja powinna się zmieścić w kwocie od 120 do 150 tys. zł. Jeśli jednak ktoś chciałby otworzyć małą kawiarnie, do 50 m2, wówczas na inwestycję wystarczy 50 tys. zł. Opłata licencyjna wynosi 16 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 5 proc. od obrotu netto, plus kolejne 2 proc. opłaty na marketing centralny sieci.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Pizzeria w mniejszym mieście
/08.10.2025
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Stawiam na Mrówkę
/28.10.2025
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki to miejsce, gdzie pomysły na własny biznes nabierają realnych kształtów. Śledź naszą relację i przekonaj się, dlaczego warto być tam osobiście!
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali