Do spółki z ziemniakiem
Koncept Ziemniak i spółka – jak sama nazwa wskazuje – swoje menu opiera na kartoflach. Główny punkt menu to ziemniaki wypełnione różnym nadzieniem. Oprócz tego lokale serwują też m.in. podawane pod różną postacią placki ziemniaczane i frytki belgijskie.
– Pracowałem kiedyś w Norwegii i tam zobaczyłem podobny koncept – opowiada Michał Rybarczyk, franczyzodawca Ziemniak i Spółka. – Postanowiłem przenieść go na nasz grunt. Nadziewane ziemniaki to też przysmak w Turcji czy Stanach Zjednoczonych, także w Rosji istnieje duża franczyzowa sieć lokali serwujących ten specjał.
W tej chwili marka prowadzi dwa własne lokale w Szczecinie i zaczęła poszukiwania franczyzobiorców. Koncept można otwierać w dwóch różnych formatach: fastfoodowym i restauracyjnym. Ten pierwszy jest przeznaczony głównie dla galerii handlowych. Według wyliczeń franczyzodawcy, w takiej lokalizacji trzeba w niego zainwestować ok. 200 tys. zł.
– Ta suma zawiera wszelkie koszty – zapewnia Michał Rybarczyk. – Nie tylko przystosowania i wyposażenia lokalu, ale też zatowarowania, kaucji dla galerii oraz zapas gotówki, konieczny na pierwsze miesiące działalności.
Lokale fast foodowe rentowność powinny uzyskać po trzech miesiącach działalności. Na zwrot z inwestycji trzeba natomiast czekać 16-20 miesięcy. Restauracja to format właściwszy dla lokalizacji przyulicznych. Na inwestycję trzeba w tym przypadku przeznaczyć ok. 130 tys. zł, a jej zwrot powinien nastąpić po 12-16 miesiącach.
– Dla chętnych franczyzobiorców mamy w tej chwili konkretne propozycje lokalizacji, np. w Szczecinie, Rumii, Wrocławiu – zachęca Michał Rybarczyk.
Franczyzodawca pracuje też nad koncepcją food trucków, z niską kwotą inwestycji.
Oprócz pomocy w znalezieniu lokalizacji, licencjodawca zapewnia też m.in. cały system szkoleń dla franczyzobiorcy i personelu, wsparcie marketingowe, możliwość korzystania z rabatów wynegocjowanych u dostawców sieci.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Pizzeria w mniejszym mieście
/08.10.2025
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Stawiam na Mrówkę
/28.10.2025
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
Żabka świętuje kolejny przełom – otwarcie 12 000. sklepu w Polsce. Firma zapowiada dalszą ekspansję – do 2028 roku chce otwierać nawet 1300 sklepów rocznie.
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali