Kebab i kołacz przez cały rok
Lodolandia funkcjonuje na rynku od 2013 roku. W ubiegłym sezonie sieć liczyła 250 punktów franczyzowych. Wykorzystując dotychczasowe doświadczenie, jej właściciele postanowili wprowadzić na rynek dwa nowe koncepty – oba umożliwiające prowadzenie biznesu przez cały rok i oba oparte na sprzedaży z przyczep gastronomicznych: Kołacz na Okrągło i Bafra Kebab.
– Street food w Polsce bardzo prężnie się rozwija. Obecnie bardzo modne są zloty food trucków, jarmarki, festyny, targi śniadaniowe, Nocny market w Warszawie, który cieszy się niesłychanym powodzeniem. Wykorzystujemy ten trend – mówi Marcin Olesiak, właściciel wszystkich trzech systemów. – Z racji prowadzenia Lodolandii, mamy ogromne doświadczenie w produkcji przyczep gastronomicznych. Współpracujemy też z licznymi sieciami handlowymi i galeriami na terenie całego kraju, dzięki czemu dysponujemy wieloma lokalizacjami, które możemy zaproponować franczyzobiorcom. Nasze doświadczenie chcemy wykorzystać przy tworzeniu nowych konceptów.
Kołacz na Okrągło, jak sama nazwa wskazuje, to sprzedaż węgierskich kołaczy.
– Na Węgrzech, Słowacji i w Czechach bardzo popularna jest sprzedaż kołaczy z ulicznych budek. To właśnie zainspirowało nas do wprowadzenia tego konceptu na polskim rynku – dodaje Marcin Olesiak.
W pełni wyposażona przyczepa, przeznaczona do sprzedaży kołaczy, kosztuje ok. 49 tys. zł. Nie ma opłat licencyjnych za przystąpienie do sieci. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 200 zł. Natomiast Bafra Kebab wykorzystuje popularność kebabów wśród polskich konsumentów. W tym przypadku gotowa do pracy przyczepa to wydatek ok. 79 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 500 zł. W żadnym z konceptów nie ma opłat licencyjnych.
Licencjodawca dostarcza przyczepy we wskazane miejsce i uruchamia wspólnie z franczyzobiorcą. Franczyzobiorcy na początku przechodzą zarówno teoretyczne, jak i praktyczne szkolenia, które pozwalają im poznać specyfikę biznesu, tajniki produkcji i receptury, obsługę urządzeń itp.
W tej chwili działa już 20 punktów franczyzowych Kołacza na Okrągło oraz osiem z logo Bafra Kebab.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Sushi Bistro stawia na rozwój modelu take away
/29.10.2025
Sushi Bistro wprowadza zmiany w menu i chwali się wzrostami sprzedaży.
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Stawiam na Mrówkę
/28.10.2025
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
Żabka świętuje kolejny przełom – otwarcie 12 000. sklepu w Polsce. Firma zapowiada dalszą ekspansję – do 2028 roku chce otwierać nawet 1300 sklepów rocznie.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Masz lokal i głowę do biznesu? Drogerie Natura dadzą Ci resztę: silną markę, zatowarowanie i wsparcie. Możesz zarabiać od pierwszego dnia.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali