Bar z kanapkami
 
                                                                        Znak rozpoznawczy funkcjonującej od ponad 50 lat sieci to amerykańskie sandwicze, przygotowywane w obecności klientów. Subway działa już w 112 krajach i ma w sumie 44,8 tys. restauracji, z czego 125 funkcjonuje w Polsce.
  – Co roku zamierzamy otwierać nowe lokale – mówi Michał Doroszewski, agent ds. rozwoju na województwa mazowieckie, podlaskie i warmińsko-mazurskie. – I chociaż mamy zdefiniowane długoterminowe cele, najistotniejszą rzeczą nie jest dla nas ilość tych otwarć. Zależy nam na tym, aby otwierane punkty były zyskowne i cieszyły się stabilnym wzrostem.
Kwota inwestycji zależy od lokalizacji oraz rodzaju restauracji. Inną sumę trzeba przeznaczyć na lokal w food courcie galerii handlowej, a inną na restaurację w wolnostojącym budynku, z opcją drive-thru. Według wyliczeń franczyzodawcy, koszty inwestycji wahają się od około 250 tys. zł do ok. 650 tys. zł. Z tej sumy remont lokalu zazwyczaj pochłania 100-280 tys. zł, zaś za wyposażenie zapłacimy od 170 do 290 tys. zł. Opłata za licencję, pozwalającą przystąpić do sieci, to 7,5 tys. euro.
  – Przy czym franczyzobiorca ma szansę na zwrot 50 proc. tej kwoty, jeśli otworzy restaurację w ciągu roku od podpisania umowy – dodaje Michał Doroszewski.
  Comiesięczna opłata franczyzowa to 8 proc. od obrotu, do tego należy doliczyć opłatę marketingową, w wysokości 4,5 proc.
  – Zależy nam na tym, żeby otwierać restauracje w miejscach, gdzie jest duży przepływ klientów, jak galerie handlowe oraz centra miast. Subway jest jednak też liderem, jeśli chodzi o tzw. nietradycyjne lokalizacje, np. stacje benzynowe, uniwersytety, szpitale, dworce kolejowe, centra biznesowe, kasyna, a nawet kościoły – mówi Michał Doroszewski. – Obecnie mamy na świecie ponad 10 tys. lokali nietradycyjnych, w tym oczywiście część w Polsce (na stacjach benzynowych, centrach biznesowych, na dworcach).
  Franczyzodawca pomaga wybrać odpowiednią lokalizację. Lokal w galerii handlowej powinien mieć ok. 30 m2, natomiast w lokalizacji przyulicznej, ze stolikami – od 50 m2 do 120 m2. Firma zapewnia pomoc w zaprojektowaniu restauracji, jak również przy zamówieniu wyposażenia. Franczyzobiorcy przechodzą dwutygodniowe szkolenie, przygotowujące ich do prowadzenia lokalu.
ZOBACZ W KATALOGU
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
 Pizzeria w mniejszym mieście 
                                                /08.10.2025
                                             
                                                Pizzeria w mniejszym mieście 
                                                /08.10.2025
                                            
                                            Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
 Stawiam na Mrówkę
                                                /28.10.2025
                                             
                                                Stawiam na Mrówkę
                                                /28.10.2025
                                            
                                            Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Podczas Targów Franczyza 2025 poznaliśmy laureatów konkursu Top Franczyzobiorca. Nagrodzeni udowadniają, że sukces we franczyzie to nie tylko wyniki finansowe, ale także pasja, konsekwencja i umiejętność inspirowania innych.
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki to miejsce, gdzie pomysły na własny biznes nabierają realnych kształtów. Śledź naszą relację i przekonaj się, dlaczego warto być tam osobiście!
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali
 
                 
                    