Bar z kanapkami

Znak rozpoznawczy funkcjonującej od ponad 50 lat sieci to amerykańskie sandwicze, przygotowywane w obecności klientów. Subway działa już w 112 krajach i ma w sumie 44,8 tys. restauracji, z czego 125 funkcjonuje w Polsce.
– Co roku zamierzamy otwierać nowe lokale – mówi Michał Doroszewski, agent ds. rozwoju na województwa mazowieckie, podlaskie i warmińsko-mazurskie. – I chociaż mamy zdefiniowane długoterminowe cele, najistotniejszą rzeczą nie jest dla nas ilość tych otwarć. Zależy nam na tym, aby otwierane punkty były zyskowne i cieszyły się stabilnym wzrostem.
Kwota inwestycji zależy od lokalizacji oraz rodzaju restauracji. Inną sumę trzeba przeznaczyć na lokal w food courcie galerii handlowej, a inną na restaurację w wolnostojącym budynku, z opcją drive-thru. Według wyliczeń franczyzodawcy, koszty inwestycji wahają się od około 250 tys. zł do ok. 650 tys. zł. Z tej sumy remont lokalu zazwyczaj pochłania 100-280 tys. zł, zaś za wyposażenie zapłacimy od 170 do 290 tys. zł. Opłata za licencję, pozwalającą przystąpić do sieci, to 7,5 tys. euro.
– Przy czym franczyzobiorca ma szansę na zwrot 50 proc. tej kwoty, jeśli otworzy restaurację w ciągu roku od podpisania umowy – dodaje Michał Doroszewski.
Comiesięczna opłata franczyzowa to 8 proc. od obrotu, do tego należy doliczyć opłatę marketingową, w wysokości 4,5 proc.
– Zależy nam na tym, żeby otwierać restauracje w miejscach, gdzie jest duży przepływ klientów, jak galerie handlowe oraz centra miast. Subway jest jednak też liderem, jeśli chodzi o tzw. nietradycyjne lokalizacje, np. stacje benzynowe, uniwersytety, szpitale, dworce kolejowe, centra biznesowe, kasyna, a nawet kościoły – mówi Michał Doroszewski. – Obecnie mamy na świecie ponad 10 tys. lokali nietradycyjnych, w tym oczywiście część w Polsce (na stacjach benzynowych, centrach biznesowych, na dworcach).
Franczyzodawca pomaga wybrać odpowiednią lokalizację. Lokal w galerii handlowej powinien mieć ok. 30 m2, natomiast w lokalizacji przyulicznej, ze stolikami – od 50 m2 do 120 m2. Firma zapewnia pomoc w zaprojektowaniu restauracji, jak również przy zamówieniu wyposażenia. Franczyzobiorcy przechodzą dwutygodniowe szkolenie, przygotowujące ich do prowadzenia lokalu.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Jaki biznes otworzyć w dużym albo średnim mieście? Franczyza daje odpowiedź i na takie pytanie.
Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Dowiedz się z nowego numeru magazynu "Własny Biznes FRANCHISING".
Zainspiruj się sukcesami i poznaj sprawdzone pomysły na biznes! Grudniowy numer „Własny Biznes FRANCHISING” pełen praktycznych porad i historii przedsiębiorców już w sprzedaży!
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

O wygodę i dyskrecję najłatwiej na własnym podwórku. Dlatego Laser On The Way szybko zyskuje zwolenników. Na czym polega ten koncept?
Zabezpieczenie antykorozyjne pojazdów to praca, przy której trzeba się napocić, ale nagrodą są wysokie marże. Jak wejść w ten biznes?
Homla chce powiększyć swoją sieć. Szuka franczyzobiorców zainteresowanych otwarciem sklepu marki w miastach powyżej 30 tys. mieszkańców.
Przejście z pracy na etacie do prowadzenia własnej działalności to decyzja wymagająca odwagi. Kasper Serafiński, właściciel sklepu Powered by Kramp, długo zastanawiał się, czy jest gotowy.
Iwona Korneluk 15 lat temu otworzyła swój pierwszy sklep pod szyldem Moodo. Jak jej się współpracuje z marką?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali